8
Aralık
2024
Pazar
BEYŞEHİR - KONYA

Beyşehir'de Devekuşu Üretim Çiftliği'nin kapısına kilit vuruldu !

Konya’nın Beyşehir İlçesi’ne bağlı Üzümlü Beldesi’nde tüfek sektörünün zora girmesinin ardından kurulan "devekuşu üretim çiftliği"nin kapısına kilit vuruldu.

Üzümlü Beldesi’ndeki "devekuşu üretme çiftliği" ortaklarından Hasan Özcürcü, 2001 yılının başlarında 4 ortak olarak bu sektöre yatırım yaptıklarını belirterek, "32 dönümlük bir arazide kurduğumuz çiftlikte ilk başta 18 damızlık devekuşu satın alarak bu işe girdik.

Tüfek sektörünün zora girmesinden sonra kazanç getirecek yeni bir sektör arayışına yöneldik. O yıllarda devekuşu yetiştiriciliği uzun vadede çok iyi gelir getiren bir kazanç kapısı olarak kamuoyunda lanse edildi. Devekuşu etinin yanısıra, yumurtası ve tüyü başta olmak üzere tüm kısımlarının iyi para ettiğinin ve iyi bir pazarının olduğunun sürekli olarak anlatılmasına rağmen, durumun böyle olmadığını zaman içerisinde anlamaya başladık.

Elimizde avucumuzdaki dolarları bu yatırım için akıtıp çiftliği kurduktan kısa bir süre sonra Şubat krizi patladı ve ardından bir develüasyon ortamı yaşadık. Devam eden süreçte devekuşu yem fiyatları iki katına yükseldi. Bu sırada kuluçka makinesi getirdik ve yeni dünyaya gelen civcivlerle birlikte devekuşu sayısını 120’ye kadar yükselttik.

Ancak, kar getiren bir iş olarak anlatılanların çok fazla abartılı olduğunu fazla zaman geçmeden görmeye başladık. Çünkü, bırakın devekuşu etini ihraç etmeyi, iç piyasaya bile satamadık. Yeni doğan civcivleri satmak istedik ancak hobi olarak almak isteyenlerin dışında rağbet göremedik. Sonuçta, günden güne zarar etmeye başladık. Adedine 2 bin 500 dolar fiyat ödeyerek aldığımız devekuşlarından en son elimizde kalan 83’ünü Alanya’da bu işe yeni girmek isteyen bir yatırımcıya 11 bin dolar karşılığında satmak durumunda kaldık" dedi.

Beyşehir Tarım İlçe Müdürü Osman Yıldırım ise devekuşu üretim işinin Türkiye’de tarım müdürlüklerinin dışında geliştiğini anlatarak, "Bakanlığın bu konuda herhangi bir teşvik uygulaması yok. Ülkemizde son yıllarda devekuşu sektörünün popüler hale gelmesiyle birlikte zincirleme olarak kurulmaya başlayan çiftlikler gerçek fiyatlarının çok çok üzerinde maliyetler harcanarak oluşturuldu. Anavatanı Güney Afrika olmasına rağmen bu ülkede bile 600-700 dolara satılan devekuşlarına, ülkemize ilk girdiği yıllarda bu işe yeni girecek yatırımcılar 2 bin 500 - 3 bin doları bulan fiyatlar ödedi. Ayrıca, devekuşu etinin pazarı olup olmadığı konusu sanıyorum hiç araştırılmadı" diye konuştu.

A.RIZA ÖNSES-KONYA (İHA)
Yayın Tarihi : 2 Aralık 2003 Salı 00:00:14
Güncelleme :14 Ocak 2004 Çarşamba 11:20:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?