17
Mayıs
2024
Cuma
BEYŞEHİR - KONYA

Beyşehir'de haşhaş kabuğu alımları başladı

Alınan bilgiye göre, bu yıl Beyşehir’e bağlı 35 ve Seydişehir’e bağlı 25 köyde, 8 bin dekarlık alanda toplam 3 bin çiftçiye haşhaş kabuğu ekimi yapması için izin verildi. Mahsulünü TMO Beyşehir Ajans Müdürlüğü’ne getiren çiftçiye, kilosu halen 1 milyon 650 bin liradan ödeme yapılıyor. Ofis, geçtiğimiz yıl kilo başına 1,5 milyon liralık ödeme yapmış, yaklaşık 500 ton civarında alım gerçekleştirmişti.


Bu yıl ise tahmini rekoltenin 200 ton civarında kalması bekleniyor. Çiftçiler, verimin düşüklüğünü kendilerine ekim için verilen tohumun kalitesine bağlıyor ve az ürün aldıklarından şikayet ediyor. Bazı çiftçiler ise verilen fiyatın yetersiz olduğu görüşünü savunurken, ürününü TMO’ya satmayacağını ve deposunda bekleteceğini kaydediyor. Haşhaş çiftçisi Muhlis Bülbül, bu yıl haşhaş kabuğu üretiminde umduğunu bulamadığını belirtirken, "Fazla alanda ekim yapmamıza izin verilmedi. Az bir alanda ekim yaptım. Bu yılki mahsulde yeterli verim elde edemeyince ne yapacağımızı şaşırdık. Üstelik, verilen fiyatları da yeterli bulmuyoruz. Ne olacak bu çiftçinin hali bilmiyoruz" diye konuştu.


İki yıldır haşhaş ekimi yaptığını söyleyen Kuşluca Köyü Muhtarı Eşref Yılmaz ise fiyatların düşük olmasına rağmen, kendilerine gösterilen kolaylıktan ötürü yetkililere teşekkür ettiğini ifade etti. Alım esnasında herhangi bir sıkıntı ile karşılaşmadıklarını, ürünü teslim etmelerinin ardından ödemelerin banka kanalıyla hemen yapıldığını belirten Yılmaz, "Ekim izni verilen alanlarımızın biraz daha artırılmasını istiyoruz. Komşu köylerimizden de haşhaş kabuğu ekimi izni isteyenler var. Bu köylerimizin de talebine TMO yetkililerinden olumlu cevap verilmesini istiyoruz" dedi.

iha-beyşehir
Yayın Tarihi : 3 Eylül 2004 Cuma 18:58:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?