18
Mayıs
2024
Cumartesi
BEYŞEHİR - KONYA

Beyşehir'den Hollanda'ya lale soğanı ihracatı

Dünyanın çiçek merkezi olarak bilinen Hollanda'ya, Konya'nın Beyşehir İlçesi'nden 30 yıldır lale soğanı gönderen Gökmen Çiçek Soğanları İthalat ve İhcaat Sanayi Limited Şirketi'nin Yönetim Kurulu Başkanı Namık Gökmen, "Bu yıl 10 ton civarında lale soğanı ihraç etmeyi hedefliyoruz" dedi.


Yeşildağ Beldesi'nde 8 bin metrekarelik bir alanda lale soğanı üretimi gerçekleştirdiklerini belirten Namık Gökmen, bu yıl 10 tonluk bir rekolte hedeflediklerini ifade ederek, "Şu an için Hollanda'dan herhangi bir talep gelmedi, ama Mayıs ayı sonunda talep gelmesini bekliyoruz. En büyük sıkıntımız, Balkan ülkeleri ve Azerbaycan'ın çiçek piyasasına girmesi ve Türkiye ile rekabet etmesi. Bu sorun nedeniyle, başlattığımız ihracat hamlesi önemli bir darbe yedi" diye konuştu.


Bundan on yıl öncesine kadar Hollanda'ya 80- 100 ton seviyelerinde lale ihraç ederken, son yıllarda pazara yeni giren ülkelerin ciddi anlamda rekabetiyle karşı karşıya kaldıklarını, ihracat rakamlarının önemli ölçüde azaldığını belirten Gökmen, "İç Anadolu ve Akdeniz Bölgesi'nde Hollanda'ya lale soğanı ihraç eden tek firmayız. Bu meslek bize babadan yadigar kaldı. Beldemizin muhtelif alanlarında yetiştirdiğimiz lale soğanları, çiçek açtıktan sonra kökünden kesilip Hollanda'ya gönderiliyor. Hollanda ise, dünyanın çeşitli ülkelerinden topladığı lale ve diğer türleri, yine talep eden ülkelere paketlemek suretiyle yeniden sunuyor" şeklinde konuştu.


Kırmızı, beyaz ve sarı renklerde çiçek açan lale soğanlarının yanı sıra Kardelen, Galanthus, Eranthıs, Anamuna Blande, Leceyum Asteyum, Cylemen gibi çiçeklerin de üretimini gerçekleştirdiklerini ifade eden Gökmen, "Dünya'da lale ve çiçek üretim merkezi olarak bilinen Hollanda'ya yaptığımız bu ihracat sayesinde, ekili tarlalarımızda çalışan bölge halkımız da önemli bir gelir imkanı sağlıyor" ifadelerinde bulundu.

KONYA - İHA
Yayın Tarihi : 25 Nisan 2004 Pazar 15:16:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
NERMİN TİRBEN IP: 195.175.37.xxx Tarih : 15.10.2005 16:31:43
Haberleriniz güzel.Umarım yeniden ihracaatı artar firmanın.Yalnız eranthis dışında çiçek soğanları yanlış yazılmış,doğruları yazılırsa iyi olur.İyi günler.