18
Mayıs
2024
Cumartesi
BEYŞEHİR - KONYA

Beyşehirli balıkçılar mesleği bırakıyor

Beyşehir Gölü'nde balık neslinin giderek tükenmesiyle birlikte geçimini gölden sağlayan balıkçıların başka mesleklere yöneldiği bildirildi.
İçerişehir Mahallesi'nde ikamet eden balıkçı Kerim Burçak, bilinçsiz avlanma sonucu yok olmaya yüz tutan balık neslinin bu mesleği icra edenlere artık para kazandırmadığını söyledi. Beyşehir'de son birkaç yıl içerisinde çok sayıda balıkçının mesleği bırakıp, başka iş arayışlarına girdiğini ve bulduğu herhangi bir işte çalışmaya başladığına, hatta ilçeyi terk ettiğine dikkat çeken Burçak, artık ilçede kayık siparişi verilmemesinin de bu acı gerçeği doğruladığını söyledi. 2-3 yıl öncesine kadar ağlarının dolu geldiğini, son bir yıl içerisinde ise açıklarda 5 bin metrelik ağ sermelerine rağmen 5-10 kilo balık avlayabildiklerini anlatan Burçak, mazot parası ve diğer masraflar çıktıktan sonra fazla bir karlarının kalmadığını ifade etti.
Burçak, otlanmanın önüne geçeceği düşüncesiyle göle yıllar önce Kadife Sazanı bırakılmasının balıkçılığın ipinin çektiğini ileri sürdü. Kadife Sazanı'nın çok çabuk ürediğini ve şu anda gölde hakim bir su ürünü haline geldiğine dikkati çeken Burçak, ağlarının bu balıkla dolduğunu, ancak ekonomik değerinin olmaması nedeniyle balıkları yeniden suya döktüklerini ve bu durumun da kirliliğe neden olduğunu kaydetti.
Beyşehir Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Erol Erdoğan ise balık neslinin azalması nedeniyle yörede balıkçılığın cazibesini giderek yitirdiğini söyledi. Beyşehir Gölü'nün Beyşehir'in yanı sıra Hüyük, Şarkikarağaç ve Yenişarbademli ilçelerine de hitap ettiğini ve geniş bir kesimde balıkçılık yapan insanların olduğunu bildirdi. Erdoğan şöyle devam etti:
"Bu konuda elimizde kesin bir kayıt yok ama, kooperatifimize bağlı çalışan ama üyemiz olmayan 100'e yakın balıkçının mesleğini bıraktığını tahmin ediyoruz. Beyşehir ilçe merkezi ile özellikle Üzümlü bölgesinde tüfekçilik sektörünün yeniden canlanması sonucunda bu işe dönüş yapıp balıkçılığı bırakanlar da mevcut"
Beyşehir Tarım İlçe Müdürü Osman Yıldırım ise gölde avlanan balıkçı sayısının mevcut potansiyele göre fazla olduğunu söyledi. Beyşehir Gölü'nde kayıtlı bin 600 civarında balıkçı teknesi bulunduğunu ve kayıt dışı olarak kaçak avlananlarla birlikte bin 800'e yakın tekne olduğunu tahmin ettiklerini belirten Yıldırım, balık neslinin azalması sonucu avcılığı bırakanların ruhsatlarını iptal ettirmek yerine başkalarına devrettiğini söyledi. Bakanlığın tekne sayısına sınırlama getirmesi nedeniyle, yeni ruhsat verilemediğini belirten Yıldırım, "Bu yüzden bu işi bırakanlar ruhsatlarını aynı taksi plakası gibi devrediyor" diye konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 18 Şubat 2004 Çarşamba 00:23:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?