18
Mayıs
2024
Cumartesi
BEYŞEHİR - KONYA

Birkaç mantar için kilometrelerce yürüyorlar

Beyşehir'de mevsimin bol yağışlı geçmesinin ardından açan güneşle birlikte doğada kendiliğinden yetişmeye başlayan kuzugöbeği mantarı, toplayıcılarını dağlarda ve ormanlık alanlarda buluşturuyor.

Bu yıl kilo fiyatı 20-25 milyon lira arasında değişen kuzugöbeği mantarını toplayabilmek için sabahın ilk ışıklarıyla soluğu ormanlık bölgelerde alan aileler, ellerine aldıkları poşetlere birkaç kilo kuzugöbeği mantarı toplamak için akşam saatlerine kadar uğraş veriyor.

Gelirinin yüksek olması nedeniyle bölgedeki ailelerin büyük ilgi gösterdiği toplama işinde birkaç adet mantar bulup torbasına koyabilmek için bazen sık ağaçların bulunduğu kesimlerde kilometrelerce yürümek durumunda kalan aileler, zor koşullara rağmen mantar aramaya devam ediyor.

Kuzugöbeği mantarı toplamak için sağlıklı bir göze sahip olmak ve bu işe iyi odaklanmak gerektiğine dikkat çeken Kurucuova Belediye Başkanı Vedat Sabırlı, "Birkaç kilo kuzugöbeği toplamak için sabahtan akşama kadar sık ağaçların içerisinde ter döken vatandaşlarımızdan çoğu, bazen topladığı birkaç mantar ile evine geri dönüş yapmak zorunda kalıyor. Ormanın içerisinde kuzugöbeği mantarı toplamak oldukça zahmetli bir iş ve yetiştiği yeri de iyi bilmek lazım. Bu yıl toplandığı yerlerde, önümüzdeki yıllarda da mutlaka yetişir. Ama çam ağaçlarından düşen kurumuş kozalaklar, ailelerde çok sık göz yanılgılarına yol açıyor. Yere düşen çam pürlerinin arasında kalan ve kozalaklarla aynı rengi taşıyan kuzugöbeği mantarlarını görmek ve bulmak, hüner istiyor" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Mayıs 2005 Salı 15:12:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
bekir yüksel IP: 81.215.39.xxx Tarih : 2.04.2007 20:41:30
slm ben ısparta sütçüler ilçesinden mail atıyorum bizde herkes gibi kuzu göbeği(mantar) topluyoruz türkiyeye kesin olarak katkıda bulunuyoruz bu bir gerçek ama mantar fiyatının düşük olduğundan rahatsızızbunun için buna kısa sürede çareler bulunmasını arzularımızla arz ederim yorucu bir iş diye bilirim fiyatını bunca zahmete karşı az olduğunu bildirmek isterim cevabınızı bekliyorum.