23
Mayıs
2024
Perşembe
BEYŞEHİR - KONYA

Bu da Dumanlı seddi

Beyşehir'in Dumanlı köyü yakınlarında bulunan ve İç Anadolu Bölgesi ile Akdeniz Bölgesi’nin kesiştiği noktada yeralan Saraycık Kapısı, yaz ayları ile birlikte bölgede otlayan büyük ve küçükbaş hayvanların ekili arazilere zarar vermemesi için geçit vermiyor.

Dumanlı Köyü Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Ömer Gürler, bölgede besicilik yapan ailelerin yetiştirdiği büyükbaş hayvanları için çoban tutmaya gerek duymadığını, büyükbaş hayvanların köy dışına kadar sürüldükten sonra yaylalarda kendi başına otlatılmaya bırakıldığını söyledi.

Dağlık olan bölgede bulunan kurtların büyükbaş hayvanlara saldırmaması nedeniyle yöredeki ailelerin diğer bölgelerde bu işi yapanların aksine çoban tutma geleneğinin olmadığını vurgulayan Gürler, "Küçükbaş hayvanlar ise çoban tutularak otlatılmaya devam ediliyor" dedi.

Arazinin ova bölümlerinde bölge insanının buğday, arpa ve sebze ekimi ile uğraştığını, meyveciliğin de geliştiğini belirten Gürler, "Bölgede geniş bir bölgede otlatılan ve yayılan büyük ve küçükbaş hayvanların ekili araziler ile ormanlık alana zarar vermemesi için, yıllar önce Dumanlı köyü muhtarlığı tarafından bölgede bir kapı yapılmış ve bu kapıya Saraycık Kapısı adı verilmiştir. 2-3 kilometrelik bir duvar çekilerek, koruma altına alınan bölgede ahşaptan bir de kapı imal edilmiştir. Yol üzerinde olan bu kapıyı insanlar arabasıyla gelip geçerken durup açıp, sonra yeniden kapatıyor. Artık insanlarımız bu duruma alıştı. Yaz aylarında kapatılan bu kapı, hasat sezonunun sonunda ise açık olarak bölgeye hizmet vermeye devam ediyor" diye konuştu.

 

İHA
Yayın Tarihi : 28 Haziran 2005 Salı 18:00:11
Güncelleme :29 Haziran 2005 Çarşamba 12:33:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?