23
Mayıs
2024
Perşembe
BEYŞEHİR - KONYA

Çiftçi sırık domatese yöneldi

Konya'nın Beyşehir İlçesi'nde çiftçiler arasında sırık domates üretimi son yıllarda gelişme göstererek yaygınlaşmaya başladı.

Tarım İlçe Müdürü Nurettin Karşıyaka, sırık domates üretiminin giderek yaygınlaşmasının bölgedeki çiftçinin yüzünü güldüreceğini söyledi. Beyşehir'de 3-4 yıldır atak yapan sırık domates üretimini yöre çiftçisinin giderek sevmeye başladığını belirten Karşıyaka, "Diğer çeşitlere göre 4 kat fazla verimli olduğu konusunda bilinçlendirdiğimiz ve özendirdiğimiz bölge çiftçimizin gayretleri sonucu bu hususta yöre olarak bayağı mesafe aldık. Tarım İlçe Müdürlüğü ziraat teknikerleri tarafından yapılan çiftçi sohbetleri ile arazilerdeki uygulama ve deneme üretimleriyle sırık domates üretimi teşvik ediliyor. İç ve dış pazar değeri yüksek olan sırık domatesin bölgemizdeki üretim alanları genişlediğinde dışarıdan gelen alıcı sayısı da artacaktır. Bakım ve yetiştiriciliği tekniğe uygun olarak yapıldığı takdirde, bir dekardan 15 ton ürün alınabilen sırık domatesin gelecek yıllarda ilçemizin en yüksek verimli, en karlı tarım ürünü olacağı ve çevre illerin de pazarı konumuna geleceği tahmin edilmektedir" dedi.

Tarım İlçe Müdürlüğü Ziraat Teknikeri Namık Özbek de, Beyşehir'de domates yetiştiriciliği yapanların son yıllarda büyük bölümünün sırık domates üretimine yöneldiğini kaydederek, "Veriminin yüksekliği, erken hasatla birlikte havaların soğumaya başlamasına kadar ürün vermesi nedeniyle tercih edilmeye başlanan sırık domates üretimi, hem tarlada hem de serada yapılabiliyor. Bölgemizde genellikle F1 dediğimiz türün ekimi yaygınlaşıyor. Bu tür, 2 ve 2,5 metre boya kadar ulaşabiliyor. Üreticilerimizin tekniğine uymak şartıyla bahçelerinde ekimini tavsiye ediyoruz. Beyşehir merkez, Avdancık, Karadiken, Bademli ve Küçükavlar gibi yerleşim birimlerinde atağa kalkan sırık domates üretimi çerçevesinde, 350'ye yakın çiftçimiz kendi bahçesinde sırık domates üretimi yapıyor. Kapama bahçe oluşturarak üretim yapan çiftçi sayısı da bölgemizde 30 civarına ulaştı" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Temmuz 2005 Çarşamba 13:00:11
Güncelleme :20 Temmuz 2005 Çarşamba 15:15:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?