22
Mayıs
2024
Çarşamba
BEYŞEHİR - KONYA

Çiftçinin kar sevinci

Son yılların en kurak aralık ayını yaşayan Konya Beyşehir Gölü Havzası, 2007 yılıyla birlikte bölgeye bereket getiren yağışların ardından nefes aldı. 

Önceki yıllara göre hayli geciken yılın ilk karı, hububatı donma tehlikesi altında olan bölge çiftçisinin yüzünü güldürdü. Konya'nın Beyşehir İlçesi'nde son 24 saat içerisinde metrekareye 48 kilogram yağış düştüğü bildirildi. Kar kalınlığının yapılan son ölçümlerde 27 santimetre olarak belirlendiği, ancak ölçümlerin ardından devam eden yağış nedeniyle kar kalınlığının 30 santimetreyi aşabileceği ifade edildi. Yetkililer, yüksek kesimlerde kar kalınlığının 50 santimetreyi bulabileceğini, zirvelerde ise bu rakamın 1 metrenin üzerinde olabileceğini kaydetti. 

Beyşehir Ziraat Odası Başkanı Dursun Ersözlü, don tehdidi altındaki ekili arazilerde bulunan hububat ürünlerinin kar yağışıyla birlikte bu tehlikeden kurtulduğunu söyledi. Beklenen karın tarladaki hububatı yorgan gibi örttüğüne dikkati çeken Ersözlü, "Kasım ayının ilk haftasında görülen bol yağışın ardından, yeni yıla girilinceye kadar ki dönemde özellikle kar yağışına hasret kalmıştık. Çiftçilerimizin en büyük endişesi ise kuraklığın yanında, dondurucu soğukların ekili arazilerdeki ürünlerinin zarar görmesiydi. Fakat, toprak üzerini yorgan gibi örten kar yağışından sonra dinlenme sürecine girildi. Yağış, toprak altındaki bitki örtüsünün olumsuz etkilenmemesi açısından da faydalı oldu" dedi. 

Temizlik görevlileri, karların ağırlığına dayanamayıp kırılma ihtimaline karşı ağaç dallarını küreklerle temizledi. Beyşehir Belediye Başkanı Nazif Tekinöz, karla mücadele konusunda önceden hazırlıklı olduklarını dile getirerek, "Meteorolojinin verdiği bilgiler doğrultusunda kar yağışına karşı daha önceden tedbirlerimizi almıştık. Gece gündüz demeden gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla, vatandaşlarımızın rahatını düşünüyoruz" diye konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 6 Ocak 2007 Cumartesi 13:34:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?