18
Mayıs
2024
Cumartesi
BEYŞEHİR - KONYA

Emniyet Sarayı tamamlanmayı bekliyor

Beyşehir İlçesi’nde, dönemin başbakanı Mesut Yılmaz’ın katıldığı büyük bir törenle temeli atılarak yapımına başlanan, ancak daha sonra üst katlarının kaçak olarak yapılması gerekçe gösterilerek inşaat çalışmaları durdurulan 6 katlı emniyet sarayı binası, 6 yıldır tamamlanmayı bekliyor.

1994 yılında ihale edilen, 1997 yılında ise temeli atılarak inşaat çalışmalarına start verilen yeni emniyet sarayı binasının, 6 katlı kaba kısmı tamamlandıktan sonra sorunlar başladı. Altıncı katının bitirildiği 1998 yılında, Konya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından sit alanı sınırları içerisinde olması nedeniyle, üst katlarının kaçak olarak yapılması ve binanın mevcut haliyle bölgenin tarihi dokusunu bozduğu gerekçeleriyle yapılan yasal girişimler sonucu inşaat çalışmaları durduruldu.

Beyşehir Belediye Başkanı Nazif Tekinöz, 1994 yılının rakamlarıyla 9.5 milyar liralık keşif bedeli ile ihale edilen emniyet sarayının, Beyşehir Belediyesi’nin verdiği ruhsatla inşaat çalışmalarına başlandığını, ancak haddinden fazla kat çıkıldığı ve bu durumun mevcut doğal ve tarihi dokuya zarar verdiği gerekçesiyle, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından yasal zemine taşınmasının ardından, mahkeme tarafından ihtiyati tedbir kararı ile çalışmaların durdurulduğunu söyledi. Tekinöz, o tarihlerde dönemin belediye başkanı, meclis üyeleri ve bazı imar çalışanlarının da, binaya ruhsat verilmesi nedeniyle yargılandığını hatırlatarak, "Ancak, o süreç aşıldı. Sonrasında inşaat çalışmalarına yeniden başlanabilmesi için başka formüller arandı. Belediye olarak, şu an trilyonlarla ifade edilen değeri olan bu binayı atıl vaziyetten kurtarıp, kullanılabilir bir hale getirmek için çabalıyoruz. Çünkü, bina aslında şu haliyle doğal dokuya zarar veriyor ve görüntü kirliliği oluşturuyor. Ayrıca, milli servetin de göz göre göre heba olmasına gönlümüz elvermiyor" dedi.

Tekinöz, İçerişehir Mahallesi sınırları içerisinde bulunan mevcut inşaatın arkeolojik sit kapsamında değerlendirildiğini, bu statünün "doğal sit alanı" kapsamına alınması için gayret gösterdiklerini ifade ederek, "Emniyet Müdürlüğü yetkililerinden aldığımız bilgilere göre, bu sorunlar aşıldığı takdirde, bu binanın tamamlanması için gerekli ödeneğin mevcut olduğu belirtiliyor, ayrıca bir yıl gibi bir sürede tamamlanıp hizmete girebileceği belirtiliyor. Bu arada, 3 blok halinde inşa edilen, ancak bir bütün görüntüsü veren binanın, yıkımı istenen son katı ise projeye göre bu bloklarla bağlantılı olarak yapıldığı için yıkılmasının da akustik dengesini bozacağı ileri sürülüyor. Bu açıdan, mevcut inşaatın bulunduğu alanın arkeolojik sitten, doğal site dönüştürülmesi ve ardından dış cephesinin de doğal yapıya uygun hale getirilmesi ve birtakım yeni düzenlemeler yapılarak, bu sorunun aşılabileceğini düşünüyoruz. İçerişehir Mahallesi ile ilgili olarak Selçuk Üniversitesi ile işbirliği halinde hazırladığımız koruma amaçlı imar planı, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nda halen onaydan geçmeyi bekliyor. Onayı müteakip, buradaki yapılarla ilgili belediye olarak çeşitli yaptırımlarımız olabilecek. Bu planın onaylanması halinde, bu binadaki çalışmalara yeniden başlanabilmesi için girişimlerde bulunacağız" diye konuştu.

Beyşehir-İHA
Yayın Tarihi : 29 Aralık 2004 Çarşamba 12:45:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?