16
Mayıs
2024
Perşembe
BEYŞEHİR - KONYA

Eski yapılar yok oluyor

Konya'nın Beyşehir ilçesine bağlı Kayabaşı Beldesi'nde bulunan cumbalı birçok eski yapının yıkılma ve yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bulunduğu bildirildi.


Kayabaşı Belediye Başkanı İsmail Gökmen, belde merkezinde yer alan bir cumbalı evin kış şartlarında çatısının yıkıldığını ve tehlike arz ettiğini belirterek, yıkılma tehlikesi olan yapıları Bayındırlık İl Müdürlüğü'nden verilen raporlar doğrultusunda yıktıklarını söyledi.

 
Kayabaşı Beldesi'nde Osmanlı tarzı cumbalı ev modelinde çok sayıda yapı olduğunu, bunlardan bazılarının metruk olarak yıkılma ve yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bulunduğunu söyleyen İsmail Gökmen, “Geçmişe yeterince sahip çıkmıyoruz. Belde merkezinde yer alan bazı yapıların daha önceki dönemde cumbalar yok edildi. Bunun yerine demir veya plastik pencereler monte edildi. Bu yapıların koruma altına alınması için öncelikle belediye'nin uhdesine kazandırmak istedik. Ancak, istenen astronomik rakamlar nedeniyle bunu başaramadık. Beldede bulunan bir cumbalı evi, Kayabaşı Kültür Evi olarak düzenleyip tefriş etmek istiyoruz” dedi.


Hayata geçirmek istedikleri proje konusunda ev sahipleri ile uzlaşamadıklarını ve bu nedenle cumbalı evlerin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bulunduğunu vurgulayan İsmail Gökmen, “Bu evler ahşaptan yapılmış. Osmanlı döneminin mimari tarzı, 60 santimetre eninde taştan duvarı olan günümüz yapısının aksine toprakla sıvanan insanlar için oldukça sağlıklı evlerdir. Yazın serin olan ve bu yüzden klima istemeyen bu tip evler, kış aylarında ise aksine mekanı sıcak tutan, çok az yakıt sarfiyatı kullanan yapılardır" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2007 Salı 11:46:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?