24
Mayıs
2024
Cuma
BEYŞEHİR - KONYA

Göl elden gidiyor!

Türkiye’nin 651 kilometrekarelik sınırıyla en büyük tatlı su kaynağı olan Konya’nın Beyşehir Gölü’nde su seviyesi giderek düşüyor.

Su seviyesindeki düşmenin gölün kıyılarında sazlık ve bataklık alanları daha da genişlettiği belirtilirken, bazı kıyı köylerinin ise suyun giderek çekilmesi nedeniyle "sahil köyü" olmaktan uzaklaşmaya başladığına dikkat çekildi. Beyşehir’in sahil köylerinden Kuşluca Köyü’nde de göl sularının yaklaşık 400 - 500 metre çekildiği bildirildi.

Kuşluca Köyü Muhtarı Eşref Yılmaz, göl sularının çekilmesi nedeniyle yerleşim biriminin göle olan kıyı mesafesinin daha da arttığını belirterek, "Gölün kıyısında bir yerleşim olmamıza rağmen, gölün sularının çekilmesi nedeniyle suya olan mesafemiz neredeyse 1 kilometreye yaklaştı. Göl sularının çekilmesi nedeniyle oluşan alanda artık küçük ve büyükbaş hayvanların otlatılmaya başladı. Gölün kıyıları bataklık haline dönüştü, sazlıklar oluştu. Kıyıdan görünen Ömer Çavuş Adası ise, gölün sularının çekilmesi nedeniyle neredeyse yürünerek gidilecek konuma geldi" dedi.

Beyşehir Gölü’ndeki su seviyesinin düşmesine paralel olarak suyun çekilmesinin göle kıyı olan diğer bölgelerde de görüldüğünü vurgulayan Yılmaz, "Beyşehir Gölü elden gidiyor ama biz sadece bunu seyrediyoruz. Kuşluca Köyü kıyısında geçen yıl, bu hayvan otlatılan alanda balıkçı tekneleri göle açılırdı. Şimdi ise çobanlar hayvan otlatmaya başladı. Gölün bataklık ve sazlık haline dönüşmesi nedeniyle, bölgedeki sinek sayısı da arttı. Bölgemizin bu yıl yetersiz yağış alması, kış aylarında yeterli kar yağışı olmaması, gölü besleyen kaynakların giderek kuruması ve ön önemlisi regülatör kapaklarının tamamının açılarak Çumra Ovası’na BSA kanalı vasıtasıyla çok miktarda su verilmesi ile Isparta tarafından pompalarla arazilere gölün su seviyesinin düşmesi göz önüne alınmadan bilinçsizce su verilmesi, göl kenarında bu manzaralarla karşılaşmamıza neden oldu" şeklinde konuştu.

Kuşluca köyü sakinleri de, Beyşehirli yetkililerin göle daha çok sahip çıkması gerektiğini belirterek, "Aşırı su çekimleri konusunda yetkililerimizden duyarlılık bekliyoruz" diye konuştu.

 

İHA
Yayın Tarihi : 20 Haziran 2005 Pazartesi 13:06:52
Güncelleme :21 Haziran 2005 Salı 12:30:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?