18
Mayıs
2024
Cumartesi
BEYŞEHİR - KONYA

Gölete ilk sazanı bakan bıraktı

Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü, çeşitli incelemelerde bulunmak üzere geldiği Konya’da, Beyşehir'e bağlı Yenidoğan Beldesi’nde yapımına başlanan Yenidoğan gölet inşaatını inceleyerek, üreme için gölete anaç sazan bıraktı.

Gölete gelişte, kalabalık bir köylü grubu tarafından karşılanan Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü, burada gölet hakkında Yenidoğan Belediye Başkanı Mehmet Sağ’dan bilgi aldı. Köylülerle dertleşen Bakan Güçlü, daha sonra gölete üremeleri için ilk anaç sazanı bıraktı.

Bakan Güçlü, Belediye Başkanı Mehmet Sağ’dan köylüleri toprak bütünleştirmesine ikna etmek görüşmesini isteyerek, ’’Arazi toplulaştırması, parçalı arazilerin birleştirilmesi ve daha az maliyetle tarım yapılabilmesine olanak tanımaktadır. Ancak, İç Anadolu ve Orta Anadolu Bölgesi halkı, belki de toplulaştırmanın ne demek olduğunu bilmediği için bu uygulamaya çok sıcak bakmıyor. Buna karşın, Trakya’da yoğun bir şekilde toplulaştırma yapıyoruz. Belediye Başkanımız bu talepte bulunuyor, ancak acaba çiftçilerin hepsi bu uygulamaya sıcak bakıyor mu? Arazi toplulaştırmasında Bakanlık olarak şartımız, bölge halkının en az yüzde 90’ının bu işe taraftar olmasıdır. Ben kendi köyüm olan Sarayönü’ne bağlı Kuyulusebil halkına da aynısını söyledim. Vatandaşın yüzde 90’ını bu işe razı edin, bölgenizde toplulaştırmayı yapalım’’ dedi.

Köylülerle dertleşen Bakan Güçlü, daha sonra gölete üremeleri için ilk anaç sazanı bıraktı. İncelemelerin ardından Beyşehir İlçe merkezine giden Güçlü, Kaymakamlığı ziyaret etti. Kaymakam Cengiz Cantürk, Bakan Güçlü’ye brifing vererek, Beyşehir gölünün su seviyesinin Konya Ovası’na alınan su miktarına paralel olarak giderek düştüğünü anlattı.

Beyşehir Gölü’nün bölgenin en önemli varlığı olduğunu vurgulayan Tarım ve Köyişleri Bakanı Güçlü, "Bu gölün zenginliği ve dolayısıyla onun kıymetini azaltıcı gelişmelerin önüne geçilmesi lazım. Gölde kirliliğin mutlaka halledilmesi gerek. Bu da çok zor bir şey. Yani şu anda göle herhalde atık maddelerin ulaştığı çok nokta vardır. Ama büyük merkezlerin önleyici tedbirleri başta olarak diğerlerine de örnek olması gerekir. Bu konuda hepimize çok büyük öncülük düşüyor. Tuz gölünde olduğu gibi bir hadiseye sebebiyet vermemeliyiz" diye konuştu.

Tarım Bakanı Güçlü, Kaymakamlıktaki ziyaretinin ardından Beyşehir Belediye Başkanı Nazif Tekinöz’ü ziyaret ederek AK Parti İlçe Teşkilatı’nda partililerin sorunlarını dinledi.
Güçlü, daha sonra Beyşehir Öğretmenevi’nde Beyşehirli yetkililer, bürokratlar ve balıkçı kooperatiflerle balık işletmelerinin de iştirak edeceği bir toplantıya katıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Nisan 2005 Pazar 14:42:33
Güncelleme :25 Nisan 2005 Pazartesi 13:52:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?