17
Mayıs
2024
Cuma
BEYŞEHİR - KONYA

Hayvanlara mısır turşusu

Silajlık mısır hasadı ve mısır turşusu yapımı hakkında bilgi veren Beyşehir Tarım İlçe Müdürlüğü Ziraat Teknikeri Namık Özbek, tavsiye üzerine son yıllarda yörede çiftçilerin silajlık mısır üretimine ağırlık verdiğini belirterek, "Hasattan sonra ise iş, hayvanlarına kış aylarında yedirmek için mısır turşusu hazırlamaya geliyor" dedi.

Büyükbaş hayvanların oldukça iştah açan mısır turşusunu kış aylarında yediğini anlatan Özbek, "Bölgemizdeki çiftçilerimiz, yöremizin koşuluna en uygun tohumluk olan Arifiye cinsi tohumu kullandı. Hasat mevsimine gelindiğinde ise silajlık mısırların 4 metre boya ulaştığı ve rekoltede yüzde 70-80’lere varan bir artışın olduğu görüldü. Silajlık mısırın proteince en zengin dönemi olan bugünler, hasat mevsimidir. Hasat mevsimi sonrasında mısırlar, kışlık turşu haline getirilmektedir. Arazide biçilen ürünün, turşu haline getirilmesi için üst üste konulup sıkıştırıldıktan sonra hava almaması sağlanmalıdır. Sonrasında ise ton başına bir kilo tuz kullanılıp, aralara ise arpa ve buğday kırıkları karıştırılabilir. Çiftçilerimiz çoğunlukla ayaklarıyla sıkıştırma yapmaktadırlar, ancak daha uygun bir teknik olan sağlı sollu bir duvar yapılıp orada traktörle ezilirse, hem zahmetsiz hem de daha sağlıklı turşu elde edilmiş olur" diye konuştu.


Kış aylarında hazırlanan mısır turşusunun süt hayvanlarına yedirildiğinde süt verimini artırdığını kaydeden Özbek, besi hayvanlarında ise saman ya da başka bir yem vermeye gerek kalmayacağını kaydederek, "Besi hayvanlarına dahi sadece mısır turşusu yedirildiği takdirde kilo aldırabiliyorsunuz. Ayrıca, çiftçiler hayvanlarını beslerken yüzde 30 daha ucuz masraf yapıyor. Çünkü, besi ve süt hayvancılığında girdi maliyetini ne kadar aşağılara çekerseniz, köylü de zarar etmekten kurtulmuş oluyor" şeklinde konuştu.

KONYA (İHA) -
Yayın Tarihi : 19 Eylül 2004 Pazar 14:26:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?