18
Mayıs
2024
Cumartesi
BEYŞEHİR - KONYA

Konya: Beyşehir'de ayçiçeğinde rekor verim...

Konya’nın Beyşehir İlçesi, geçtiğimiz yıl deneme üretimi yapılan yağlık hibrit ayçiçeğinden elde edilen rekor düzeyde verimle, Trakya ve Osmaniye bölgesi ile yarışmaya başladı.
Beyşehir Tarım Müdürü Osman Yıldırım, elde edilen ürün kalitesi ve verimliliği yönünden Beyşehir’in önümüzdeki yıllarda yağlık hibrit ayçiçeği üretiminde bu bölgeleri sollayarak Türkiye’nin önde gelen bir yöresi haline geleceğine inandıklarını belirterek, "Beyşehir bölgesi olarak, yakın ilçelerimiz Seydişehir, Hüyük, Derebucak ve Derbent’teki tarım yetkililerimizle ve çiftçilerimizle bu konuda ortak hareket ediyoruz. Yakın gelecekte bu ilçelerle birlikte Konya’nın adı hububat üretiminden sonra, ayçiçeği üretiminde de duyulacak" dedi.


Geçtiğimiz yıl Beyşehir’de 700 dekar alanda deneme üretimi yapılan ayçiçeği ekiminin giderek yaygınlaştığına ve bir yıl içerisinde ekili alanın 4-5 bin dekara ulaştığına dikkat çeken Yıldırım, Karadeniz Yağlı Tohumlar Birliği Genel Müdür Yardımcısı Cemil Tüysüz ile konunun uzmanlarından oluşan bir heyetin Beyşehir’deki üretim çalışmalarını yerinde gördüğünü ve kalite ile verimlilik konusunda elde edilen başarıya hayran kaldıklarını söyledi. Türkiye’nin en kaliteli ayçiçeği ürününün geçtiğimiz yıla kadar Osmaniye yöresinde yetiştiğini, ancak Beyşehir’de elde edilen hibrit yağlık ayçiçeğinin daha kaliteli olduğunun laboratuar testleriyle de tescillendiğini kaydeden Yıldırım, "Türkiye’nin petrolden sonra en çok ithal ettiği ürün ham yağ ürünüdür. Beyşehir’de ayçiçeğinden elde edilen ham yağ kalitesinin, Amerika ve İspanya’dan ithal edilen ürünlerden yüzde 10-12 daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Beyşehir’de önümüzdeki yıllarda ayçiçeği üretimini daha da yaygınlaştırırsak, bölgemiz ayçiçeği üretiminde Türkiye’nin bir numaralı yöresi haline gelecek. Elde edilen kalite ve verim yüksekliği nedeniyle Karadeniz Yağlı Tohumlar Birliği, bin tonluk ekimin olurunu verdi, önümüzdeki yıl bunu 20 bin dekar seviyelerine ulaştırmak istiyoruz, ama bizim asıl amacımız sınırsız oranda ekim yapabilmek. Bunun için girişimlerimiz sürüyor. Bölgemizdeki çiftçimize ayçiçeği üretimindeki gelir imkanını ve araziye olan faydasını daha iyi anlatabilir ve reklamını iyi yapabilirsek, bölgemizde önümüzdeki yıllarda çok şey değişecek" diye konuştu.

Tarım İlçe Müdürlüğü ziraat teknikeri Namık Özbek ise, ortalama 4 teneke ayçiçeğinden 1 teneke yağ elde edildiğini vurgulayarak, "Kalitesi nedeniyle bu yıl Beyşehirli üreticiye kilo başına 35 bin liralık ek prim verildi. 490 bin liralık taban fiyatına ilave olarak, kilo başına 110 bin liralık devlet desteğini kattığımızda, ürün 610 bin lira gibi seviyelere ulaşarak, üreticimize önemli bir kar sağlıyor. Ayrıca, çiftçimize ödemesi de 4 gün içinde yapılıyor. Bölgemizde bin tona kadar ekim yapımı için vaatte bulunuldu, ayrıca Beyşehir’de yaygınlaşmasıyla önümüzdeki yıl bir alım merkezinin kurulacağından söz edildi. Yani, ayçiçeği üreticilerini ileride Yağlı Tohumlar Birliği’ne üye yapacaklarını belirttiler. Önümüzdeki yıl 20 bin dekarlık bir alanda ekim planlıyoruz. Daha sonraki yıllarda ise bölgemizde Yağlı Tohumlar Birliği’nin devreye girmesiyle sınırsız bir ekimin olacağını ümit ediyoruz" şeklinde konuştu.


Özbek, 2003 yılındaki denemelerde, kıraç arazilerde 1 dekarda ortalama 165-195 kilo arasında verim elde ettiklerini ifade ederek, "Hatta 175 kilo verim elde ettiğimiz arazilerimiz de oldu. Göle yakın alanlarda ise verim, 240-265 kilogram seviyesine kadar yükseldi. Sulama imkanı olduğunda ise 400 ile 450 kilogram arasında verim alınabileceğini düşünüyoruz. Bu seviye gerçekten Türkiye ortalamasının da çok çok üzerinde. Beyşehir bölgesindeki bu potansiyeli yaygınlaştırdığımız zaman, Türkiye’nin Amerikan ve İspanyol çiftçisine ödediği döviz Türk çiftçisine geri dönecek, böylece ülke ve bölge ekonomimiz bundan olumlu yönde etkilenecek" dedi.


Namık Özbek, ayçiçeğinin sapından ve küspesinden de istifade edilebildiğini, çiftçilere yönelik yapacakları yaygın eğitimlerle ayçiçeği üretiminin bölgede sıçrama göstereceğini söyledi. Özbek, çiftçiye ekipman ve makine desteğinde bulunacaklarını da sözlerine ekledi.

iha-konya
Yayın Tarihi : 29 Temmuz 2004 Perşembe 12:08:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?