19
Mayıs
2024
Pazar
BEYŞEHİR - KONYA

Konya: Bu belde de 'şansa' yasak geldi

Yenidoğan’da 1961 yılından bu yana şans oyunları oynanmıyor. 5 bin nüfuslu beldede halen faaliyet gösteren 4 kahvehane olduğunu belirten Yenidoğan Belediye Başkanı Mehmet Sağ, uzun yıllardan beri kahvehanelerde okey, tavla ve iskambil kağıdı gibi şans oyunlarının yasak olduğunu söyledi.

Beldenin farklı bir kahvehane kültürüne sahip olduğunu ve kahvehanelerin emeklilerin buluştuğu adres olarak dikkat çektiğini kaydeden Başkan Sağ, "Beldemiz adeta emekli beldesi gibidir. Belde dışında çalışıp emekli olanlar, daha sonraki yıllarda doğup büyüdüğü memleketine geri dönüyor; ama emekli oldum deyip de yine boş durmuyor. Bağı, bahçesi ve arazisi olan çalışmaya devam ediyor. Bu imkanı bulamayanlar ise, genelde sportif faaliyetlerin yanı sıra av sporuyla uğraşıyor. Kalan zamanlarını ise hoş sohbetlerin yapıldığı kahvehanelerde değerlendiriyor. Ama, kahvehanelerde özellikle şans oyunları oynanmasına izin verilmiyor. Bu yüzden, daha çok emeklilerin uğrak mekanı haline gelen kahvehaneler, çay, kahve içilen, sohbet edilen ve gazete, kitap okunan bir yer olarak dikkat çekiyor. Genç nüfus, ekonomik nedenlerle büyük şehirlere göç ettiğinden kahvehanelerde çoğunlukla ihtiyar kesim görülür. Yaşlı insanlarımız da şans oyunları oynamıyor" dedi. Belediye Başkanı Sağ, şans oyunlarına getirilen yasağın hikayesini ise şöyle anlattı:


"Genç nüfusun beldede yaygın olarak bulunduğu 1950’li yıllarda kahvehanelerde hayli yaygın olan şans oyunları, gençlerde bağımlılık yaptığı için büyükler, oyunları yasaklama yönünde karar almış. Anlatılanlara göre, eskiden sabahın erken saatinde kahvehaneye giren genci, kahvehane kapanana kadar çıkarmak mümkün olmuyormuş. Bu durum, büyüklerin yasak getirmesine neden olmuş. Bir defasında yeniden kahvehanelere şans oyunu konmak istenmiş; ama bu başarılamamış."

iha-konya
Yayın Tarihi : 12 Ağustos 2004 Perşembe 12:24:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?