17
Mayıs
2024
Cuma
BEYŞEHİR - KONYA

Konya Beyşehir, tarih zengini...

Gündoğdu Köyü Muhtarı Mustafa Saraç, geçmişi Romalılar dönemine dayanan yerleşim biriminde bulunan 20 bin metrekarelik höyüğün, sahip çıkılarak kurtarılmasını istedi. Höyüğün tepe kısmında çok sayıda mezar taşının bulunduğunu belirten Saraç, daha önce yöre halkı tarafından evlerin damlarında kullanılmak üzere bilinçsizce toprak alımı yapıldığı için höyüğün bazı kesimlerinde yapı parçaları, dökme süs eşyaları, çanak çömlek gibi malzemelerin çıktığını ifade ederek, "Geçmişte yol açmak için kazı yapılmış olan höyüğümüzden adeta tarih fışkırıyor. Ama bırakın Türkiye ve dünya çapında tanınmayı, Beyşehir yöresine bile tanıtamamışız. Bölgemizde fazla bilinmeyen höyüğümüzün tek eksiği, yeterince tanıtımının yapılamaması. Burada gizli bir tarih yatıyor. Tabana inildiğinde, alt kısımlarında bir pınarın varolduğu dikkat çekiyor. Bu tarih, burada kaybolup gidiyor. Yetkililerimizce höyüğümüze sahip çıkılmasını, incelenmesini ve araştırılmasını, ardından tanıtımının yapılmasını istiyoruz" diye konuştu.

Gündoğdu Köyü Güzelleştirme Derneği Başkanı Mehmet Telli de, köy yerleşim sınırları içerisinde bulunan höyüğün, Çumra’daki Çatalhöyük’le kıyaslamasını yaptı. Höyüğün kurtarılarak dünyaya tanıtılmasını isteyen Telli, içinden eski mezarlar, yanık buğdaylar çıkan höyüğün altında neler olduğu konusunda birçok rivayetin bulunduğunu da belirterek, "Yapılmış evler, duvarlar, küpler, küpecikler çıkıyor. Tepe kısmında ise mezarlıklar var. Ama höyüğümüz bugüne kadar bir sır olarak kalmış durumda. Bu sırrın aydınlatılmasını istiyoruz. Üstünde mezar bulunması, altında ise bina yıkıkları olması insanı düşündürüyor. Bu konuda elimizde kesin bir bilgi yok ama tarihçilerin bu konuyu aydınlatacağını ümit ediyoruz. Nasıl Çumra’daki Çatalhöyük dünyaya tanıtılmış ise, Gündoğdu Höyüğü’nün de tanıtılarak turizme açılmasını istiyoruz" ifadelerinde bulundu.

iha-konya
Yayın Tarihi : 26 Temmuz 2004 Pazartesi 16:27:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
metin TELLİ IP: 85.100.249.xxx Tarih : 13.07.2008 13:15:16

tabiki bu güzel köyde doğup büyüyün biri olarak; bu hüyük'ün dünyaya tanıtılamaması bu ülkeyi yöneten devlet adamlarının ayrıca konya milletvekillerinin hatasıdır.kültür bakanlığını burda bir tarih olduğundan haberi yoktur.biz hala doğudan bahsederken yatırım yapılmadıgını söylerden anadolunun ortasında böyle güzel Güzüde bir yerden devletin hala haberi yok tanıtılmamış yatırım yapılmamış okulu, sağlık ocağı doğru dürüst yolu olmayan bu bu güzel köyümüze devletin sahip çıkmasını ayrıca konyanın konyalı olmayan milletvekillerini bekliyoruz..inşallah zamanı gelince köyümüzü en iyi güzel noktaya taşınacaktır.... saygılarımızla....