19
Mayıs
2024
Pazar
BEYŞEHİR - KONYA

Konya-Beyşehir: İçerişehir'e restorasyon isteği

Şehir Plancılar Odası Konya Şubesi Başkanı Fatih Yılmaz, SİT alanı kapsamına alınarak koruma altında bulundurulan Konya’nın Beyşehir İlçe merkezinin en eski yerleşim yerlerinden olan İçerişehir Mahallesi’nde bulunan tüm binaların restore edilmesi gerektiğini söyledi.

Yılmaz, mahallede oturan bina sahiplerinin SİT nedeniyle evlerini tamir dahi edemediklerine dikkati çekerek, binaların restoresi için ailelere düşük faizli kredi verilmesini istedi. Bu binaların restore edildikten sonra pansiyon ve alışveriş alanları gibi toplumun yararına açılması gerektiğine de dikkat çeken Yılmaz, bu alandaki binaların restorasyonunun yapılması için, hükümet tarafından yapılan yasa değişikliğinin genişletilerek, vergi muafiyetinden tüm şirket ve firmaların yararlanması gerektiğini söyledi.

Yılmaz, SİT sınırı içerisinde kalan ve Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulları tarafından tescillenen yapıların restoresinin şirket veya firmalar tarafından üstlenilmesi halinde, getirilen vergi muafiyeti ve kolaylıklara da değindi. Restore için harcanan tüm masrafların vergiden kolaylıkla düşürülebileceğini anlatan Yılmaz, hükümetten değiştirilen yasayı daha da genişletmesini istedi. Yılmaz sözlerine şöyle devam etti:

"Bu yasadaki değişiklik, her ne kadar güzel olursa olsun, SİT kapsamındaki tüm mal sahiplerine ve tescilli yapılara uzun vade ve faizsiz kredi imkanı kolaylığı sağlanmalıdır. Bizim de tarihi ve kültürel mirasımıza sahip çıkmak konusunda belki de yapacağımız en önemli proje bu olabilir. Avrupa kentlerine gittiğimiz zaman veya filmlerde şehirlerini izlediğimiz zaman hep içimiz cız eder. Çünkü, kültürel ve tarihi miraslarına ne kadar sahiplendiklerini gözlerimizle görme imkanı buluyoruz. İşte onların tarihi ve kültürel miraslarına verdikleri değeri, bizim de verebilmemiz için mutlaka hükümetimiz tarafından uzun vadeli, faizsiz kredi sistemini devreye sokulması gereklidir. Bu, ülkemiz için çok önemli bir projedir ve biz de sivil mimari eserlerimize gereken değeri vermek istiyorsak bu imkanı hayata geçirmeliyiz."

KONYA-(İHA)
Yayın Tarihi : 3 Mayıs 2004 Pazartesi 14:08:46
Güncelleme :3 Mayıs 2004 Pazartesi 14:12:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?