20
Mayıs
2024
Pazertesi
BEYŞEHİR - KONYA

Konya-Beyşehir: Yaka Manastır Milli Parkı kurtarılıyor

Konya’nın Beyşehir İlçesi’nde doğal yapısı ve manzarası ile yörenin en güzel mesire yeri olarak bilinen Yaka Manastır Milli Parkı’nın yeşil örtüsünü, bölgede kurumaya başlayan köknar ağaçlarının tehdit etmesi üzerine çalışma başlatıldı.

Beyşehir Doğa Koruma ve Milli Parklar Mühendisliği ekipleri ile Beyşehir Orman İşletme Şefliği mühendislerinin bölgede yaptığı tespit çalışmalarının ardından hazırlanan veriler bir rapor halinde Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne verildi. Çalışmalar hakkında bilgi veren Beyşehir Orman İşletme Müdürü Ali Şeker, geçtiğimiz yıl Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi’nden gelen uzmanların yaptığı araştırmada, köknar ağaçlarındaki kurumaya, son 10 yıl içerisinde meydana gelen kuraklığın neden olabileceğinin düşünüldüğünü söyledi. Şeker şunları belirtti:

"Yaka Manastır Milli Parkı’nda bulunan köknar ağaçlarının yüzde 30’unda sararma ve kuruma ile buna bağlı olarak devrilme gözlendi. Kuruyarak devrilen bu köknarlara, kabuk böceğinin dadanması neticesinde, sedir ve çam gibi sağlıklı ağaçları da tehdit ettiği değerlendirildi. Bu bakımdan mühendislerimiz tarafından üçte ikilik bölümünün kuruduğu tespit edilen 11 bin 300 adet ağaç damgalanarak işaretlendi. İstenen raporun Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nden onaylanıp izin çıkması halinde bu ağaçların kesilmesi ve bölgedeki devrik ağaçların enkazının kaldırılması planlanmaktadır. Yaka Manastır Milli Parkı’ndaki yeşil örtüyü tehdit eden köknar ağaçlarının kesilmesiyle, alan bu tehditten kurtulmuş olacak."

KONYA-(İHA)
Yayın Tarihi : 17 Nisan 2004 Cumartesi 16:00:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?