17
Mayıs
2024
Cuma
BEYŞEHİR - KONYA

Kozalak tohumlama seferberliği

Konya’nın Beyşehir İlçesi’nde, ağaç tepelerinden toplanan kozalak tohumları, tohumlama mevsiminin gelmesiyle birlikte toprakla buluşturuluyor.

Beyşehir Orman İşletme Müdürü Ali Şeker, sonbahar ve kış döneminde teşkilat faaliyetlerinin artarak devam ettiğini söyledi. Şeker, Ekim ayında bölgedeki ormanlık alanlardan toplanan sedir kozalaklarından elde edilen tohumların, Aralık ayı sonuna kadar Orman İşletme Müdürlüğü’nün daha önceden belirlediği alanlara ekileceğini bildirdi. Şeker, Kurucuova bölgesinde başlayan çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi:
"Yıl sonuna kadar Kurucuova bölgesindeki İslibucak mevkiinde 8, Derebucak-Çamlık Beldesi’nde 7, Seydişehir İlçesi’ne bağlı muhtelif ormanlık alanlarda 15, Beyşehir-Yaka Manastır’da 12, Yeşildağ’da 5 ton olmak üzere toplam 87 ton sedir tohumu ekimi yapılacak. Geçen yıl ağaçların bol fidan vermesi nedeniyle bu yıl ülke sathında fidan dikimi yerine, ağırlıklı olarak tohum ekimi yapılması planlanıyor. Fidana göre maliyeti oldukça ucuz olan bu uygulama ile ağaçlar da tohumdan yetiştiği için daha güçlü oluyor".

Şeker, fidan yerine tohum ekmenin tek olumsuz yönünün ilkbahar mevsiminde çıkacak olan sürgünlerin koyun ve keçi gibi hayvanlar tarafından yenilmesi olduğunu, ancak bu duruma karşı gerekli önlemleri aldıklarını ve sahaları tel örgüyle çevirdiklerini kaydetti.

Öte yandan, Beyşehir Orman İşletme Müdürlüğü sorumluluk sahasındaki tohumlama çalışmaları çok sayıda aileye iş imkanı sağlıyor. Sedir ağaçlarına çıkan kadınların topladığı kozalaklar, daha sonra depolarda güneşte kurutuluyor ve içerisindeki tohumlar toplanıyor.

KONYA (İHA) -
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2004 Pazartesi 16:02:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?