20
Mayıs
2024
Pazertesi
BEYŞEHİR - KONYA

Küladası ışıklandırılıyor

Beyşehir Gölü’nün 33 adasından biri olan ve efsaneye konu olması nedeniyle yörede hayli ilgi çeken Küladası’nın ışıklandırılarak, mesire yeri haline getirilmesi için çalışma başlatılıyor.

Beyşehir Gölü sahiline yaklaşık 3 kilometre mesafede bulunan Hüyük İlçesi’ne bağlı Kıreli Beldesi’nde, Küladası’nın ışıklandırılması ve mesire alanı haline getirilmesi için belediye tarafından çalışmalar yapılacağı bildirildi. Kıreli Belediye Başkanı Ali Mermer, Küladası’nın yerleşim birimi olarak Kıreli’ye çok yakın olması nedeniyle, beldeleri ile özdeşleştiğini belirterek, "Şimdiye kadar hep Küladası beldemize, beldemiz Küladası’na bakmış. Sadece seyretmekle yetinmiş durmuşuz. Oysa, kıyıdan uzaklığı sadece 500 metre olan bu adayı ışıklandırsak ve bu bölgeyi mesire alanı haline getirirsek, bunun bölgemize çok büyük katkısı olur diye düşünüyoruz. Efsanevi adamızı görmeye gelenleri sadece, balıkçı kayıkları ile bu adaya götürüp getirmenin dışında ne yapabiliyoruz? Böyle bir düşünceyi hayata geçirebilirsek, yöremiz turizm yönünden de bir gelişme kaydedebilir" dedi.

Kıreli Beldesi’nden kıyıya doğru bir elektrik hattı bulunduğunu, bu hattı biraz daha uzatarak, Küladası’na kadar ulaştırabileceklerini vurgulayan Mermer, bunun için yetkililerle bir görüşme yapacaklarını bildirdi. Mermer, adanın ışıklandırılıp, mesire yeri haline getirilmesi halinde daha çok ilgi çekeceğini ve ziyaretçi akınına uğrayacağına vurgu yaparak, adanın yapısı ve önemi hakkında ise şu bilgileri verdi:

"Alanı 10 dekar olan ve doldurma bir ada olarak dikkat çeken Küladası, Beyşehir Gölü’nün oluşması, Akdeniz ile bağlantısı yönlerinden belgesel öneme sahiptir. Küladası’nın yığma bir ada olması ve eski salma kağıtlarına bazı kıyı köylerimizde rastlaması bunu doğrulamaktadır."
Belediye Başkanı Mermer, adanın bulunduğu alanda efsaneye göre, büyük bir düden olduğunun söylendiğini, tarihte Eşrefoğlu beylerinden bir tanesinin atıyla birlikte bu düdene düşüp ölmesinin ardından, yöre halkı tarafından bu düdenin kapatılması için seferber olunduğunu anlattı. Düdenin kapatılması için bölgeye; kül, saman, yapağı ve ardıç ağaçları getirildiğini, bunlarla yığma bir tepe oluşturulduğunu belirten Mermer, göl sularının ise sonradan yükselerek Küladası adı verilen tümsek adayı oluşturduğunu kaydetti. Efsaneye göre, düdenin kapatılması sonucu, göldeki su kaçağının da önemli ölçüde azaldığına vurgu yapan Mermer, göl alanının bu tarihten sonra giderek büyüyüp bugünkü durumuna geldiğini kaydetti.
Mermer, Beyşehir Gölü’nü, Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü haline getirdiği söylenen bu efsanevi adanın, daha iyi tanıtılması ve turizm alanında değerlendirilmesi için ellerinden gelen her türlü gayreti göstereceklerini sözlerine ekledi.

Beyşehir-İHA
Yayın Tarihi : 28 Aralık 2004 Salı 11:07:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?