24
Mayıs
2024
Cuma
BEYŞEHİR - KONYA

Kuşluca'da günün konusu: Çift cinsiyetli hayvanın eti yenir mi?

Beyşehir'in Kuşluca Köyü’nde sahipleri tarafından fark edilen çift cinsiyetli koç görünümlü kuzu, görenleri şaşırtıyor.

Kuşluca Köyü’nde besicilik yapan Kezban Baş, şubat aylında dünyaya gelen koç görünümlü kuzusunun hem erkeklik, hem de dişilik organına sahip olduğunu söyledi. Zaman zaman televizyonlarda gördükleri için bu tip durumlar olabileceğini düşündüklerini dile getiren Baş, "Bu yüzden veteriner kontrolü yaptırmadık. Hayvanın herhangi bir sağlık problemi bulunmuyor ve sürü içerisinde diğer fertlerle birlikte normal olarak yaşamını idame ettiriyor. Çift cinsiyetli olduğunu fark edeli daha bir hafta oldu" dedi.

Kuşluca Köyü Muhtarı Eşref Yılmaz ise, kuzunun koç görünümünde olduğunu belirterek, "Köyümüzde ilk kez böyle bir durumla karşılaşıyoruz. Gören hayrete düşüyor. Ancak, iki organından da idrar yaptığı söyleniyor. Bu durumda, sağlık sorunu yaşayabilir. Ayrıca, doğum da yapamaz diye düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Öte yandan, Beyşehir Tarım İlçe Müdür Vekili Veteriner Hekim Nurettin Karşıyaka, hayvanlarda çift cinsiyetin çok nadir görülen bir vaka olduğunu söyledi. Çift cinsiyetli bu hayvanın etinin yenmesinde herhangi bir sakınca olmadığını ancak, damızlık olarak değerinin olamayacağı için besi olarak değerlendirilip bir süre sonra kesime terk edilebileceğini vurgulayan Karşıyaka, "Bu tür durumlarda, hayvanın öncelikle ağır basan cinsiyeti yapılacak inceleme ile tayin edilip, ona göre bir cerrahi müdahalede bulunulabilir ve tespit edilen cinsiyete dönüştürme yapılabilir. Ancak, bunun incelenmesi ve araştırılması ile operasyon ancak veteriner fakültelerinde yapılabilir" diye konuştu.

 

İHA
Yayın Tarihi : 20 Haziran 2005 Pazartesi 11:12:26
Güncelleme :21 Haziran 2005 Salı 12:32:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?