19
Mayıs
2024
Pazar
BEYŞEHİR - KONYA

Ormanlara şimdi de ardıç tohumu ekiliyor

Konya’nın Beyşehir İlçesi Orman İşletme Müdürlüğü tarafından Beyşehir, Seydişehir ve Derebucak ilçelerindeki muhtelif ormanlık sahalarda Kasım ayında başlatılan tohumlama çalışmaları sürüyor.

Üç ilçenin ormanlık alanlarında geçtiğimiz haftalarda başlatılan sedir tohumu ekimi faaliyetlerinin ardından, şimdi de ardıç tohumunun deneme amaçlı ekimleri start aldı.

Tohumlama çalışmaları için ormanlık mıntıkalara kamyonlarla çok sayıda işçi sevk ediliyor.
Beyşehir Orman İşletme Müdürü D. Ali Şeker, Türkiye’de ardıç ağacının gençleştirilmesinde ve fidanının elde edilmesinde geçtiğimiz yıllarda büyük sorunlar yaşandığına vurgu yaparak, "Ardıç ağacı tohumunun biyolojisinden kaynaklanan çimlenme engeli nedeniyle günümüze kadar bu türün fidan üretimi yapılamamaktaydı. Fakat, Isparta’nın Eğirdir İlçesi’nde bulunan Eğirdir Orman Fidanlığı’nda iki yıl önce başlatılan çalışmalar, bu ağacın da fidan üretiminin yapılabileceğini ortaya koydu.

Türkiye’nin ana ardıç türleri olan "Bozardıç, Dikenli Ardıç ve Kokulu Ardıç" gibi türlerin kitlesel olarak fidan üretiminde Eğirdir’deki bu deneme çalışmalarında büyük başarı sağlandı. Bu başarı üzerine Beyşehir Orman İşletme Müdürlüğü olarak, ardıç ağacı tohumu ekiminin bölgemizdeki ormanlık alanlarda da denenmesine karar verdik ve sonuçlarını öğrenmek istedik. Bu amaçla, özellikle Bozardıç’ın yaygın olarak hakim olduğu mıntıkamız sınırları içerisinde yeralan Gölyaka Beldesi’ndeki ormanlık alanlarda geçtiğimiz aylarda bir tohum toplama seferberliği başlattık" dedi.

Toplanan bu tohumlardan bu yıl içerisinde 12 hektarlık bir sahada deneme ekimi yapmayı kararlaştırdıklarını belirten Şeker, "Beyşehir-Yaka Manastır’da 5, Derebucak-Üçkuyular’da 4 ve Seydişehir-Ağaçtepesi mevkilerinde 3 olmak üzere toplam 12 hektarlık alanda ardıç tohumu ekimine başladık" dedi.

Bozardıç’tan elde edilen tohumların ocaklar halinde bölgedeki mıntıkalarda ekimine başlandığını dile getiren Şeker, "Bu çalışmalara her üç ilçemizde bu işlere gönül veren çok sayıda aile katılıyor. Ardıç tohumlamasında, sedirden farklı olarak serpiştirme yapılmıyor, ocak adını verdiğimiz açılan çukurlara tohumlar ekiliyor. Tohumlama çalışmalarından başarı elde ettiğimiz takdirde, taşlık, kayalık ve sığ topraklı sahaların ağaçlandırılması açısından önemli bir kazanım sağlayacağız" diye konuştu.
D. Ali Şeker, ardıç ağacının yöredeki ormanlık sahalarda uzun yıllar önce doğal olarak kendiliğinden yetişmiş olduğunu ve yaygınlık gösterdiğine dikkati çekerek, "Bu çalışmalarımızla bu türün bölgemizde daha da geliştirilip, yaygınlaşmasını sağlamış olacağız. Ardıç ağacı, uzun ömürlü olması, aşırı sıcağa ya da soğuğa dayanıklılık göstermesi ve kanaatkar olması yanında, özellikle mobilya sektörü açısından çok değerli bir türdür. Bu bakımdan, bu türün bölgemizde yaygınlaştırılmasının, yeşil örtünün artmasıyla birlikte yöremiz ekonomisine de olumlu katkılar yapacağını düşünüyoruz. Yaptığımız tohumlama çalışmalarının ardından, 2005 yılının ilkbahar ayları sonunda başarı elde edip edemediğimizi anlamak için çimlenme durumuna bakacağız. Önümüzdeki yılın yaz aylarını atlattığımız takdirde elde edilen başarı durumunu daha net olarak görebilmek mümkün olacak" şeklinde konuştu.

KONYA (İHA) -
Yayın Tarihi : 5 Aralık 2004 Pazar 15:19:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?