20
Mayıs
2024
Pazertesi
BEYŞEHİR - KONYA

Rekor yağış çiftçinin yüzünü güldürdü

Beyşehir Gölü Havzası'nda Eylül ve Ekim döneminde gelen rekor yağış, ekim dönemine hazırlanan hububat üreticisinin yanı sıra şeker pancarı üretimi yapan çiftçiyi de sevindirdi. Toprağı yumuşatan yağışlar, tarlalarda pancar sökümü yapan çiftçinin işini kolaylaştırdı.

Konya'nın Beyşehir Ziraat Odası Başkanı Dursun Ersözlü, yörede devam eden pancar hasadı nedeniyle söküm yapılan arazileri ziyaret etti.

Ersözlü, Eylül ve Ekim döneminde gelen yağışların üreticinin yüzünü güldürdüğünü belirterek, "Son 20 yıldır böyle güzel yağış görülmedi. Yağışlar verime olumlu yönde yansıdı, tarlayı yumuşattığı için söküm yapan çiftçinin işini kolaylaştırdı. Beyşehir yöresinde pancar tarımı yaygın olarak yapılıyor. Bu hububat tarımına göre daha meşakkatli bir iş" dedi.

Yüksek mazot fiyatları nedeniyle çiftçinin zirai aletlerini kullanmaktan çekinir hale geldiğini, bu yüzden elle sökümün yaygın olarak tarlalarda devam ettiğini vurgulayan Ersözlü, "Çiftçi artan gübre ve mazot girdileri nedeniyle sıkıntılı. Eylül ayı veya Ekim döneminde desteklemeler yapılırsa çiftçimizin bu işine yarar. Daha sonraki süreçte yapılan desteklerin üreticiye hiçbir katkısı olmuyor. Bu durumda yüksek faizle kredi çekerek fahiş fiyattan gübre alan çiftçimizin ekim maliyetleri yükseliyor, üründen para kazanamıyor” şeklinde konuştu.

Pancar çiftçisi Ömer Gürbüz ise, pancar tarlasında elle sökmenin daha avantajlı olduğunu söyledi. Elle sökümün zaman alsa da zayiatının daha az olduğunu ve kendilerini mazot girdisinden kurtardığını ifade eden Gürbüz, “Ekimi, çapası, sökümü derken kendimiz tarlada çalışmazsak artık para kazanamıyoruz. Gübre ve mazot fiyatları çok yükseldi. Bereket bu sene bol yağış oldu ve söküm yaparken tarlalardaki toprağın yumuşaması nedeniyle daha rahat çalışıyoruz. Yağışlar nedeniyle ayrıca verim de yüksek oldu. Üründe tonaj arttı. Bu haliyle cebimize yansıyacak. Pancarı ekerken acaba olacak mı diye karamsardık, ama sökerken mutlu söküyoruz" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2008 Çarşamba 16:11:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?