24
Mayıs
2024
Cuma
BEYŞEHİR - KONYA

Salep orkidesi geçim kaynağı oldu

Beyşehir'de ormanlık alanlarda bolca yetişen salep orkideleri, toplayıcılarına ek gelir imkanı sağlıyor.

İçildiğinde, soğuk kış günlerinde insanların içini ısıtmasıyla bilinen, yaz aylarında ise sıcaktan bunalanların imdadına yetişen dondurmanın ana temel maddesi olan salep, doğal ortamda kendiliğinden yetişen orkidelerin toplanması sonrasında oluşturuluyor. Orkidelerin toprak altında bulunan yumrularını toplayan insanlar, su veya sütte kaynattıktan sonra güneşte kurutup öğüttükleri yumruları salep tozu haline dönüştürüyor.

Beyşehir’e bağlı Yenidoğan Belde Belediye Başkanı Mehmet Sağ, salep orkidelerinin bölgedeki doğal ortamda bolca yetiştiğinden, kıymetini bilenlerin özellikle Mayıs aylarında toplamak için bir yarış içerisine girdiğini söyledi.

Yöreye dışarıdan gelen insanların da salep orkidesi toplamak için bölgeyi karış karış gezdiğini belirten Sağ, "Beyşehir bölgesi, özellikle Anamas Dağları şifalı otlarla endemik ve doğal bitkiler yönünden adeta cennet konumunda. İnsanlarımız da bu zenginliklerden istifade etmeye çalışıyor. Özellikle ilkbahar mevsiminin sonlarında, bu zaman bölgemizde salep orkidelerinin bolca yetiştiği dönemdir. Kurusunun kilosu 150 bin YTL’den satın alınan salep, bölgemizdeki toplayıcıların da son yıllarda geçim kaynağı haline geldi" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Mayıs 2005 Salı 13:26:38
Güncelleme :17 Mayıs 2005 Salı 14:47:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?