17
Mayıs
2024
Cuma
BEYŞEHİR - KONYA

Sokağa davul yasağı geldi

Beyşehir ilçe merkezinde, bir vatandaşın rahatsızlığını beyan ederek yaptığı başvuruyu değerlendiren Kaymakamlık, Türbe Sokak’ta davul çalınmasına yasak getirdi. İçerişehir Mahallesi, Türbe Sokak No: 6’da ikamet eden Mustafa Asım Arıcı, mahalle muhtarı Harun Akbulut hakkında sokağında sahur saatlerinde davul çaldırdığı gerekçesiyle şikayetçi olurken, Kaymakamlığa sokağında davul çalınmaması için başvuruda bulundu. Arıcı, konuyla ilgili şikayetini İçişleri Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, İnsan Hakları Koruma Derneği’ne de yaptığını belirterek, "İşim nedeniyle sabah çok erken saatlerde kalkıyorum.

Gece eve geç geldiğim için saat 00.00’dan önce yatmak da mümkün olmuyor. Davulcu gece saat 02.00’de kapımın önüne geliyor, davul çalmaya başlıyor. Sabaha kadar yatmak mümkün olmuyor. Yola uykusuz çıkmak durumunda kalıyorum. Bu yüzden hayati tehlikem var. Çocuklar, yolun hemen kenarındaki cam kıyısında yattığı için davulcunun tokmağı vurmasıyla birlikte yataktan fırlıyor, bir daha da uyuyamıyor. Arka arkaya 2 kişi geldikleri için ses çok şiddetli oluyor" dedi.

Çevrede başka bir komşu olmadığını savunan Mustafa Arıcı, davulcunun sokağa kadar gelip ailesini kaldırmasının fuzuli olduğunu söyledi. Arıcı şöyle devam etti: "Ben zaten, bu teknolojide telefon, saat gibi cihazlarla istediğim zaman uyanabiliyorum. Bu, tarihi M.Ö. kalmış bir adetin sürdürülmesinin hiçbir alemi yok. Yakın komşularım da bu konuya bir tepki göstermiyor. Mahalle muhtarımız ise diğer mahalle sakinlerini örgütlüyor. Halbuki, İslamiyet’te insanları rahatsız etmek doğru değil. Ben kimseyi rahatsız etmiyorsam, kimse de beni rahatsız etmemeli. Oysa, muhtar, ’Sen bir kiracısın, seni bu mahalleden sürdüreceğim, çık git’ diyor. Mahalleye hizmet vermediği için başımıza paramızla tokmakçı tutup ’sabaha kadar sen bunu dinleyeceksin’ diyor. Bu nedenle kendisinden şikayetçi oldum. Beyşehir Kaymakamlığı’na yaptığım başvuru kabul edildi ve 3 gündür ikamet ettiğim evin yer aldığı Türbe Sokak’ta davul çalınmıyor."

Arıcı, bu konuyla ilgili yasal yollardan mücadelesini sürdürmeye devam edeceğini belirterek, "AB’ye girmek üzere olduğumuz şu dönemde, önümüzdeki birkaç sene sonra bu fikrimin çok doğru olduğu ortaya çıkacaktır" diye konuştu.


İçerişehir Mahallesi Muhtarı Harun Akbulut ise, mahalle sakinlerinin isteği üzerine sokaklarda davul çaldırıldığını ifade ederek, "Bu, bizim kültür ve geleneğimizdir. Bu konuda, benim hakkımda şikayetçi olduğu için konuşmak istemiyorum. Şikayet üzerine, emniyette ifade verdim. Bu tür şeylerle uğraşmak istemiyorum. Gidin bu konuda, davul çalınmasının istenip istenmediğini mahalle sakinlerine sorun" dedi.

Akbulut, Beyşehir Kaymakamlığı’nın getirdiği yasaklama kararının ise sadece Türbe Sokak için geçerli olduğunu, mahallenin diğer kesimlerinde davul çalınmaya devam edildiğini de kaydetti.
Öte yandan, İçerişehir Mahallesi’nde bazı vatandaşların karara tepki gösterdikleri, imza kampanyası başlatarak yasağın kaldırılması için Kaymakamlığa başvuru yapma hazırlığı içerisine girdiği öğrenildi.

beyşehir
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2004 Cumartesi 13:03:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?