19
Mayıs
2024
Pazar
BEYŞEHİR - KONYA

Toprak analizi çiftçiye kazanç sağlıyor

Güz döneminde yine Beyşehir’e bağlı birçok köy ve beldede çiftçinin ayağına kadar giderek toprak analizi yaptırmak amacıyla numune aldıklarını ve laboratuar incelemesinin ardından sonuçları çiftçilere aktardıklarını belirten Ersözlü, "Hangi gübreyi, ne kadar kullanması gerektiği ile ilgili bilgiyle birlikte sonuçları çiftçimize bildiriyoruz. Çiftçimiz yeterli ve dengeli gübreleme yaptığı için ürüne de olumlu etki yapıyor. Toprak analizi yapılarak ekilen tarlalarımız, son dönemde çiftçimize daha çok kazandırmaya başladı" dedi. Ersözlü, çiftçilerin tarlalarından numune getirdiklerini ve bunların analizinin uzman kişiler tarafından laboratuar ortamında yapıldığını belirterek, hangi durum ve yerlerden numune alınmayacağına ilişkin olarak ise şu bilgileri verdi:

"Çamurlu ve donlu topraktan, harman yeri ve hayvan yatan yerlerden, gübre yığılmış yerlerden, ot yığını olan yerlerden, tümsek ve çukur yerlerden, dere, orman, su arkı, bina ve yol kenarlarından, meyve bahçeleri hariç tarlada bulunan ağaç diplerinden numune alınmaz."
Toprak analizinin önemine dikkat çeken ve yapılmaması halinde ürünü bekleyen tehlikelerden de söz eden Ersözlü, "Bitkinin ihtiyacından az gübre atarsak, verim azalır. İhtiyacından fazla atarsak, gübre parası ziyan olacağı gibi, verim de düşer. Yine gübre çeşidimiz yanlış ise ürünü yatırabilir, kurutabilir, verimden düşürebilir. Ayrıca, analiz yaptırılmazsa toprağın tuzluluk oranı artar ve ömrü azalarak çoraklaşmasına neden olabilir" diye konuştu.

Analiz için numune alımı yapılırken dikkat edilecek hususlara da değinen Ersözlü, analiz sonuçlarının yanıltıcı olmaması ve amaca hizmet edebilmesi için laboratuarlara gönderilecek örneklerin doğru şekilde alınmasının gerektiğini söyledi. Tek yıllık bitkiler için toprağa 20 cm derinlikte ve V şeklinde çukurlar açılması gerektiğini belirten Ersözlü, açılan V şeklindeki çukurun düz kenarından 4-5 cm kalınlıkta levha dilimi gibi kesilerek toprak alınacağını ve temiz bir kaba konulması gerektiğini kaydetti.

Bu işlemin tarlanın büyüklüğüne göre 5-10 ayrı yerde zikzaklar çizilerek tekrarlanması gerektiğini de vurgulayan Ersözlü, "Bir kapta toplanan bu numune topraklar iyice karıştırılır. Bu karışım içerisindeki yabancı maddeler temizlenir ve tezekler kırılır.Bu karışımdan 1-1.5 kilogram kadar toprak alınarak torbalara konulur ve etiketlenerek laboratuarlara gönderilir" dedi.

iha-beyşehir
Yayın Tarihi : 14 Eylül 2004 Salı 12:44:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?