24
Mayıs
2024
Cuma
YAŞAM

112 Acil Servis bir ilke imza attı

Konya'nın Beyşehir İlçesi'ne bağlı Doğanbey Beldesi'ndeki 2100 rakımlı Karadağ Yangın Gözetleme Kulesi'ne telsiz röle istasyonu kuran Konya İl Sağlık Müdürlüğü, güneş ve rüzgar enerjisiyle elektrik üreten panelleri devreye sokarak, 112 Acil Servis istasyonlarının il merkeziyle telsiz haberleşmesinde yaşanan sıkıntılarına son verdi.

Doğanbey'de kurulan sistemin Türkiye'deki sağlık teşkilatlarında bir ilk olduğunu belirten Konya İl Sağlık Müdürlüğü İl Ambulans Servisi Başhekimi Dr. Ömer Ekici, İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Hasan Öznavruz ile birlikte sistem hakkında bilgi verdi. Dr. Ekici, Beyşehir, Seydişehir, Derbent, Derebucak ve Hüyük ilçelerindeki 112 Hızır Acil Servisleri ile Konya'daki merkez istasyonunun telsiz görüşmelerinde daha önceki dönemde bazı aksamaların olduğunu kaydederek, "Bu ilçelerimizle haberleşmede yaşanan sorunu çözmek için Doğanbey'deki 2100 metre yükseklikteki Karadağ Yangın Gözetleme Kulesi'nden istifade etmeyi uygun gördük. Buraya kuracağımız bir röle istasyonu, haberleşmede yaşadığımız sıkıntıyı çözecekti. Ne var ki, kulede elektrik imkanının bulunmaması bizi çeşitli arayışlara itti. Yaptığımız araştırmalar sonucunda Türkiye'de bir ilk olan sistemi, orman teşkilatımızdan da gerekli izinleri alarak Karadağ'da hayata geçirdik" dedi.

Güneş ve rüzgar enerjisinden istifade ederek elektrik enerjisi üreten panellerle bir rüzgar jeneratöründen yararlandıklarını anlatan Dr. Ekici, "Kulenin en üst bölümüne kurduğumuz 80 woltt'luk 4 adet panel ve rüzgar jeneratörü vasıtasıyla üretilen elektriği, cihazlarımızın kullanımı için seferber ettik. Burası yüksek bir nokta olduğu için 24 saat rüzgar var. Bu enerjiyi de değerlendirerek elektrik üretiminde kullanıyoruz. Yaz ve kış aylarında ihtiyacımız olan elektriğin 2 katını üretiyor, her türlü telsiz cihazımızın görüşmesini kesintisiz sağlıyoruz. Sistemle saniyede 80 woltt'luk elektrik üretebiliyor, 600 kilowatt/saat enerji depo edebiliyoruz. Bu nedenle bölgede güneş çıkmaması ve rüzgar olmaması halinde elektrik üretimi yapılmasa bile 20 gün boyunca sistemdeki mevcut elektrik yeterli geliyor" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Ağustos 2005 Salı 14:28:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?