24
Mayıs
2024
Cuma
YAŞAM

66'lık yüzücüden altın öğütler

Beyşehir'de 9 yaşından beri yüzme sporuyla ilgilenen ve ilerleyen yaşına rağmen hala yüzmeye devam eden 66 yaşındaki Cezmi Arıkan, sağlıklı ve zinde yaşamını, yüzme ve bisiklet sporu yapmasına borçlu olduğunu söyledi. Arıkan ayrıca, sularla dost olmanın sırlarını da anlattı.

Beyşehir Gölü'nde uzun mesafe yüzebilen ve uzun süre suda kalabildiğini belirten Arıkan, göldeki adalara da yüzerek gidip gelebildiğini kaydetti. Özellikle yaz mevsimiyle birlikte her fırsatta kendisini gölün serin sularına bırakan Arıkan, "Bu yaşıma kadar Karadeniz, Akdeniz, Marmara ve Ege denizlerinde de yüzdüm; ama denizde yüzmek tatlı su gölünde yüzmeye benzemiyor. Tatlı suda yüzmek, denizde yüzmekten daha zor. Beyşehir Gölü'ndeki adalara birçok defa yüzerek gidip geldim" dedi.

İlerleyen yaşına rağmen bu sporu bırakmadığını dile getiren Arıkan, yüzerken 10-15 dakika aralıklarla dinlendiğini ifade etti. "Uzun yıllar önce aralarında kız kardeşimin de bulunduğu 3 kişiyi Beyşehir Gölü'nde boğulmaktan son anda kurtardım" diyen Cezmi Arıkan, Beyşehir Gölü'nde yüzmenin apayrı bir zevk olduğunu vurguladı. "Buna rağmen gölün bugün içinde bulunduğu durum nedeniyle bu işe yeni başlayanlar için serin sular oldukça risk arz ediyor. Bu yüzden çok dikkatli olmak gerekiyor" şeklinde konuştu.

YÜZÜCÜLERE HAYAT ALTINI

Suda meydana gelebilecek vücuda kramp girme vakalarına karşı da yanında sürekli bir iğne bulundurduğunu belirten 66 yaşındaki tecrübeli yüzücü, şu tavsiyelerde bulundu:

"Yüzerken mayoma takılı olarak devamlı kilitli iğne bulunduruyorum; çünkü su içinde muhtemel bir kramp girmesinde bu iğneyi vücudumun bir yerine batırarak kanama meydana getirdiğimde krampı yok ediyorum. Bu yöntemle kramptan kurtuluyor ve boğulmaya karşı da önlem almış oluyorum. Bu çok basit yöntemi herkes çok rahatlıkla uygulayabilir. Göl ve denizlerde yüzenlere kramp girmesine karşın bu önlemi tavsiye ediyorum. Beyşehir Gölü'nde yüzülecek çok uygun alanlar bugün maalesef kalmadı; ama yüzücüleri kıyılardan fazla açılmaması konusunda uyarmak istiyorum. Özellikle, balık ağı atılmış bölgelerde yüzülmemesini tavsiye ediyorum. Çünkü, insanlar da aynı bir balık gibi atılan bu ağlara takılıp, boğulma riskiyle karşı karşıya kalabilir. Ayrıca yüzen insanlar burundan nefes almalı ve ağızlarına su kaçmaması için çok dikkat etmeli. Yine, Beyşehir Gölü çok otlu olduğu için, otlar da derin bölgelerde yüzen insanlar için tehlike arz edebilir diye düşünüyorum."

Cezmi Arıkan, suda boğulmak üzere olan birini kurtarırken dikkat edilmesi gereken kuralları ise şöyle ifade etti:

"İyi yüzebilen bir kişi bile, boğulan kişiyi kurtarırken boğulma riskiyle karşı karşıya kalabilir; çünkü boğulmak üzere olan kişi can havliyle kendisini kurtarmak için gelene de sarılıp bırakmayabileceğinden, bu durum 2 kişinin birden yaşamını yitirmesine neden olabilir. Bu tür olaylara çok şahit olduk. Kurtaracak olan, boğulan kişiden daha cüsseli değilse bu durum sıkıntı doğurabilir. Böylesi anlarda kurtaracak olan kişi biraz beklemeli ve boğulmak üzere olan kişinin çırpınışlarının ardından suya battıktan sonra müdahalede bulunmalıdır. Çünkü su içinde boğulmak üzere olan kişi, 3-4 dakika daha su içinde sağ kalabiliyor ve canlı olarak çıkarabilmek mümkün oluyor."

İHA
Yayın Tarihi : 26 Temmuz 2005 Salı 15:05:52
Güncelleme :26 Temmuz 2005 Salı 15:36:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?