18
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Kuraklık Karagölü'de vurdu

Kurak geçen yaz mevsimi, Konya'nın Beyşehir İlçesi'nin sembolü olan 3 bin metre yükseklikteki Anamas Dağı'nın 2 bin 500 rakımında yer alan Karagöl'ü de kuruttu.

İlçeye bağlı Kurucuova Beldesi'nin 15 kilometre güneybatısındaki 2 bin 500 metre yükseklikte yer alan ve ortalama 15 dekarlık alanı kaplayan Beyşehir'de çeşitli efsanelere konu olan krater gölü Karagöl de, yaz mevsiminin kurak geçmesinden olumsuz yönde etkilendi. Kar sularıyla beslenen ve derinliği 7 - 8 metreye ulaşan gölün yarıya yakın bölümünün kuruduğunun gözlendiği bildirildi. Bu arada, gölde sazlıklar oluştuğu da belirtildi.

Beyşehir Ziraat Odası Başkanı Dursun Ersözlü, hafta sonu meydana gelen yağışlar haricinde Beyşehir Gölü çevresinin kurak bir yaz dönemi geçirdiğini söyledi. Yaz dönemi yağışlarının olmaması nedeniyle yer altı sularının çekildiğinin ve Beyşehir Gölü'nün de kurumaya başladığının gözlenmeye başlandığını belirten Ersözlü, "Yağışların haricinde belli bir kurak dönem yaşıyoruz. Yani, bu kuraklık sadece ilkbahar ve yaz dönemini kapsamıyor, bölgemiz kış aylarında da yeterli kar yağışı görmedi ve bu yıl kurak bir dönem yaşıyoruz. Kış aylarında kar yağışının az olması, yaz dönemlerini kar altında geçiren Anamas Dağı'nı bile etkiledi. Ağustos ayında Anamas Dağı'nda kar göremiyoruz. Dolayısıyla bunun yansımalarının Anamas Dağı'nın eteklerinde yer alan 2 bin 500 metre yükseltideki Karagöl'ü de etkilemesi normaldir diye düşünüyoruz" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Ağustos 2005 Salı 15:14:59
Güncelleme :30 Ağustos 2005 Salı 16:09:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?