18
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Tarihe neşter vurulacak

Konya'nın Beyşehir İlçe Belediye Başkanı Nazif Tekinöz, tarihi dokusu ile ön plana çıkan ve ilçe merkezinin en eski yerleşimi olan İçerişehir Mahallesi'nin, hayata geçecek sokak ve meydan sağlıklaştırma projelerinin ardından çehresinin değişeceğini söyledi.

Eşrefoğlu Süleyman Bey Cami ile Eşrefoğlu Külliyesi'ni bünyesinde barındırması nedeniyle, İçerişehir Mahallesi'ndeki yapıların arkeolojik ve doğal SİT alanı kapsamında koruma altında bulundurulduğunu hatırlatan Tekinöz, "Koruma altında bulundurulmasına rağmen yerleşimde virane hale gelen ve yıkılmaya yüz tutan yapılara Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'ndan izin alınmadan herhangi bir müdahalede bulunulamıyordu.

Ama, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da verdiği destekle bölgede hayata geçecek sokak ve meydan sağlıklaştırılması projesi, çalışmalar tamamlandığında yerleşimin çehresini değiştirecek. Bu projeler ile, tarihi ve mimari değeri olan veya çevreye uyumlu, ekonomik değeri olan yapıları ve alanları koruyarak, onararak, düzelterek, çevreye uyumsuz yapılara müdahale ederek, çevresel özellikleri uygun çağdaş mimari ile bütünleştirerek, yapılacak yeni tasarımlarla çevrenin mimari niteliğinin yükseltilmesi, tarihi ve mimari değerlerle yöresel değerlerin, geleneklerin bütünleşeceği, çağdaş toplumsal gereksinimlerin karşılanacağı kentsel mekanlar oluşturulması amaçlanıyor" dedi.

Projenin ihalesinin yapılmasının ardından, bu kapsamda İçerişehir Mahallesi'nde Şarkikarağaç Caddesi üzerinden devam eden sahil bölümünün ele alınacağını belirten Tekinöz, "Eşrefoğlu Cami Caddesi ve cami önü de dahil, Aşağı Sokak'la birlikte mahallenin yüzde 70'lik bölümü bu çalışmalar içerisine dahil edilecek. Ayrıca Eşrefoğlu Külliyesi bünyesinde yer alan ve bakımsızlıktan çürümeye terk edilen Tarihi Çifte Hamamı'nın da ihalesi yapıldı. Bu hamamla ilgili restorasyon çalışmalarına da ihaleyi üstlenen firma tarafından önümüzdeki günlerde başlanacak" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Ağustos 2005 Cuma 13:17:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?