3
Mayıs
2024
Cuma
BOZKIR - KONYA
Nufus
1.959.082
Yüz Ölçümü
39.000
İlçe Sayısı
32
Vali
Nufus
32.054
Yüz Ölçümü
1.489
Belediye Sayısı
51
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Bozkır Genel Bilgi

İç Anadolu Bölgesinde, Konya İline bağlı bir ilçe olan Bozkır, kuzeyinde Seydişehir ve Çumra, doğusunda Karacasu, güneydoğusunda Hadım ilçeleri, güney ve batısında da Antalya ile çevrilidir. Batı Torosların engebelendirdiği bir alanda Taşeli platosu üzerinde kurulmuş olup, batı, güney ve doğusu dağlarla çevrilidir. Yüksekliği 1.500 m.ye ulaşan Taşeli platosu yer yer ormanlarla kaplıdır. İlçenin kuzeyinde Beyşehir ve Seydişehir Ovalarının uzantıları bulunmaktadır. Doğu ve güney yönündeki dağlar akarsu vadileri ile yarılmıştır. İlçenin batısında, kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda uzanan Büyükgözet, Esereyrek ve Yıldızlı dağları bulunmaktadır. Bozkır’ın güneydoğu ve doğusunu Esenler Dağı engebelendirir.

İlçe topraklarını batı yönüne doğru akan Çarşamba Suyu sulamaktadır. Çarşamba Suyu Beyşehir Gölü’nden Çumra’ya açılan sulama kanalına bağlanmış daha sonra da bunun üzerine Apa Barajı yapılmıştır. Bu barajın bir bölümü ilçe sınırları içerisinde kalmaktadır. Ayrıca ilçenin güney ve doğusunda Göksu Irmağı’na dökülen çay ve dereler bulunmaktadır. Büyük bir bölümü Seydişehir ilçesi içerisinde kalan Suğla Gölü’nün bir bölümü de ilçe sınırları içerisindedir. Yağışların az olduğu dönemlerde suları kuruyan bu gölün bazı bölümlerinde tarım yapılmaktadır. Ayrıca Toroslar’ın Yıldız dağı eteklerinde Dipsiz Göl denilen bir krater gölü bulunmaktadır. Deniz seviyesinden 1.125 m. yükseklikteki ilçenin yüzölçümü 1.489 km2, toplam nüfusu 59.334’dür.

İlçenin ovalık alanları çok geniş değildir. Ovaların en önemlisi kuzey yönünde Seydişehir ve Beyşehir ovalarının uzantısı olan ve Çumra Ovası ile birleşen düzlüktür.İlçenin bitki örtüsü step görünümlüdür. Dağlardaki ormanlarda ardıç, karaçam, köknar ve meşe ağaçları vardır.

İlçenin iklimi, İç Anadolu ve Akdeniz iklimleri arasında bir geçit bir iklimine sahip olup, kışlar kısmen ılık, kısmen sert ve yağışlı ,ilkbahar ılık ve yağışlı ,yazlar sıcak ve kurak geçer. Yıllık yağış miktarı metrekareye 500kg civarındadır.

İlçenin ekonomisi tarım, hayvancılık, ormancılığa dayalıdır. Yetiştirilen tarımsal ürünlerin başında nohut gelmektedir. Sebze ve meyvecilik, dağlık kesimlerde bağcılık ve arıcılık yapılmaktadır. Bazı evlerdeki el tezgâhlarında kilim, çuval, giysi gibi dokumalar yapılmaktadır. Suğla Gölü’nde avlanan balıklar da diğer geçim kaynaklarındandır. Hayvancılıkta büyük ve küçükbaş hayvan besiciliği yapılmakta olup, daha çok yerli ırk üretilmektedir.

Bozkır ismini ,eskiden Bozkır’a bağlı bir kasaba olan Yalıhüyük (Yağlıyük) civarındaki Bidana Çiftliğin’de yaşayan Bozkır Beyi’nden almıştır. İlçedeki ilk yerleşimin ne zaman ve kimler tarafından yerleşildiği konusunda kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Bununla birlikte, bölgedeki antik İsauria kenti burada yer alıyordu. Bu kent sonraki yıllarda Leontopolis ve Trismaden isimleri ile de tanınmıştır. Yöre Galatların, Romalıların ve Bizanslıların egemenliğinde kalmış, daha sonra Selçuklular buraya hakim olmuşlardır. Anadolu Selçukluları’nın yıkılmasına (1308) kadar Selçukluların egemenliğinde kalan yöre daha sonra Karamanoğulları’nın eline geçmiştir. Yıldırım Beyazıt 1398’de Konya yöresini Osmanlı topraklarına katmışsa da Ankara Savaşı’nda (1402) Timur’a yenilince Karamanoğlu Beyliği yeniden kurulmuştur. Bu arada Moğollar bir süre Konya ve yöresine egemen olmuşlardır. Bundan sonra Osmanlılar ile Karamanoğulları yöre için sürekli çekişmiş ve sonunda Fatih Sultan Mehmet Karamanoğlu Beyliği’ni 1465’te ortadan kaldırınca Konya ve yöresi Osmanlı topraklarına dahil olmuştur.

Osmanlı döneminde Tufan Deresi yaylası çevresindeki altın, gümüş ve simli kurşun madenleri işletilmiştir. Ayrıca Doğu Anadolu Bölgesi ile Akdeniz Bölgesi arasında bir geçit noktası üzerinde yer aldığından Osmanlı döneminde önem kazanmıştır.

Akçapınar yaylası Mescit ve ŞadırvanıXVII.yüzyılda, Kapıkulu süvarilerinden Dağlardelisi Süleyman yöreye egemen olmuş, ardından isyan bastırılmıştır. XIX.yüzyılda Konya vilayet merkez sancağına bağlı bir kaza olmuştur. I.Dünya Savaşı sırasında bağnazların ayaklanmalarına sahne olmuş ve bunlar bastırılmıştır. Ardından Milli Mücadele sırasında da Delibaş Ayaklanmasına karışmıştır.
Cumhuriyet döneminde Konya iline bağlı ilçe konumuna getirilmiştir.

İlçede günümüze gelebilen tarihi eserler arasında; İsauria kent kalıntıları, Selçuklu dönemine ait olduğu sanılan Çarşamba Deresi Köprüsü ve Osmanlı dönemine ait Akçapınar Yaylası mescidi ve Şadırvanı bulunmaktadır.

 

Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar, www.bozkir.net adresinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2009 Perşembe 21:19:14

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR