3
Mayıs
2024
Cuma
DERBENT - KONYA

Derbent Genel Bilgi

İç Anadolu Bölgesinde, Konya İli’ne bağlı bir ilçe olan Derbent’in kuzeyinde Ilgın ve Kadınhanı, doğusunda Konya merkez, güneyinde Beyşehir, Batısında Beyşehir Gölü ve Hüyük bulunmaktadır. İlçe toprakları kuzeyden doğuya uzanan Morbel Dağları, doğudan güneye uzanan Aladağ, güneyinde Ablağı ve Dikmen Dağları ile batı ve kuzeyinde yer alan yaylalarla çevrilidir. İlçe toprakları dağlık ve engebeli bir araziye sahiptir. İlçe topraklarını küçük dereler ile Derbet Göleti sulamaktadır. Deniz seviyesinden 1.480 m. yükseklikteki ilçenin yüzölçümü 442 km2 olup, toplam nüfusu 19.120’dir.

İlçede karasal iklim hüküm sürer. Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlıdır. En fazla yağış ilkbahar aylarında görülür.

İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. İlçede sebze ve meyvecilik gelişmiştir. Hayvancılıkta büyük ve küçükbaş hayvan besiciliği yapılmakta olup, genellikle dağlık bölgelerde küçükbaş hayvan besiciliği yapılmaktadır. Bir süt mandırası olup, süt ve süt ürünleri üretilmektedir.

Derbent’in eski tarihi ile ilgili kesin bilgi bulunmamaktadır. Konya’ya yakınlığından ötürü aynı tarihe sahip olduğu sanılmaktadır.

Tarihi belgelere göre eski adının Dernebt’in kuzeyinde küçük bir köy olan Tatlarhisarı’dır. 1720 yılında Akşehir ve Ilgın kaza ve köylerinden buraya 62 hane nakledilmiştir. Bunlar Bozok Türkmenlerinden Kara Halilu, Çavuşdurlu ve Bekirli Aşiretleridir. 1880 tarihli Konya salnamelerinde de derbent ismi geçmektedir. Bunun dışında, bu yerleşimle ilgili başka bir bilgiye rastlanmamıştır.

Cumhuriyetin ilanından sonra, 1930 yılında kasaba, 1990 yılında da ilçe konumuna getirilmiştir.


Kenthaber Kültür Kurulu

Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2009 Perşembe 22:11:51

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR