18
Mayıs
2024
Cumartesi
DEREBUCAK - KONYA

Gembos Ovası sular altında

Derebucak sınırları içerisinde bulunan Gembos Ovası, eriyen kar sularının Gembos Deresi’ni taşırması sonucu sular altında kaldı. 45 bin dekarlık ovanın yaklaşık üçte ikisinin sular altında kalması sonucu, ekili alanların zarar gördüğü bildirildi.

Alüvyonlu toprak yapısı ile verimli ve bereketli topraklara sahip Gembos Ovası’nın sular altında kalması nedeniyle, ova adeta büyük bir göl görüntüsü verirken, Gembos Deresi’nin iki yanında bulunan ve boyları 4-5 metreye ulaşan söğüt ağaçlarının da sular altında kaldığı gözlendi.

Pınarbaşı Belde Belediye Başkanı Mehmet Toklu, büyük bir kısmı sular altında kalan Gembos Ovası’nda arazisi bulunan çoğunluğu Pınarbaşılı olan çiftçilerin büyük zarar gördüğünü bildirdi.

Ovaya bölge çiftçisinin güz ekimi olarak buğday ve nohut ektiğini, ancak taşkınlar nedeniyle ekili arazilerin zarar gördüğünü belirten Toklu, "Çiftçimiz bu nedenle, suyun çekilmesini bekliyor ve Mayıs-Haziran aylarında ikinci ekimi yapmak durumunda kalıyor. Bu da çiftçimizi zor durumda bırakıyor" dedi.

Beyşehir Ziraat Odası Başkanı Dursun Ali Ersözlü de, bölgedeki çiftçisinin her yıl aynı akıbetle karşı karşıya kaldığını, taşkınlar nedeniyle geç mahsul olduğunu söyledi. Ersözlü, bu sorunun çözülmesi gerektiğini belirterek, bölgedeki çiftçiye ise devletin sahip çıkmasını istedi.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Mart 2005 Pazartesi 12:04:01
Güncelleme :24 Kasım 2005 Perşembe 14:36:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?