4
Mayıs
2024
Cumartesi
DEREBUCAK - KONYA
Nufus
1.959.082
Yüz Ölçümü
39.000
İlçe Sayısı
32
Vali
Nufus
9.740
Yüz Ölçümü
483
Belediye Sayısı
9
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Derebucak Genel Bilgi

İç Anadolu Bölgesinde, Konya İline bağlı bir ilçe olan Derebucak’ın, kuzeyinde Yenişarbademli ile Beyşehir Gölü, batısında Sütçüler, doğusunda Seydişehir, güneyinde de Antalya ile çevrilidir. Konya’nın Akdeniz Bölgesi kesiminde, Antalya sınırında Toros’ların arasında yer almaktadır. Torosların uzantıları ilçe topraklarını engebelendirmektedir. Dağlık kesimlerde meşe, göknar, kızılçam, karaçam, ardıç ve sedir ağaçlarından ormanlar bulunmaktadır. Deniz seviyesinden 1.235 m. yükseklikteki ilçenin yüzölçümü 483 km2, toplam nüfusu da 21.495’tir.

İlçede karasal iklim hüküm sürmekte olup, yazları sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve yağışlı geçmektedir.

İlçenin ekonomisi tarım, ormancılık, halıcılık, av tüfeği imalatı ve hayvancılığı dayalıdır. Yetiştirilen başlıca tarımsal ürünler; arpa, buğday, nohut, soğan, mısır, fasulye, patatestir. Bunun yanı sıra sulanabilir arazide meyve ve sebze yetiştirilmektedir. Ayrıca seracılıkta da büyük gelişme vardır. Ormancılık alanında etkin bir yeri olan ilçenin kasaba ve köylerinde küçük ticarete de önem verilmektedir.

İlçenin eski tarihi ile ilgili yeterli bilgi bulunmamaktadır. Ancak, Derebucak’taki Balat Mağarası ve Çamlık’taki Suludere ve Körükini mağaraları yörenin eski bir yerleşme olduğunu göstermektedir. Taşpınar Köyü’ndeki Hitit kabarması da bölgedeki yerleşimin Hititlere kadar uzandığına işaret etmektedir. Suludere mağaralarında İncil’den alınmış sahnelerin bulunduğu freskolar yörenin Bizans döneminde de dini bir yerleşim yeri olduğunu göstermektedir.

Malazgirt Savaşı’ndan (1071) sonra bazı Oğuz boylarının yöreye yerleştiği sanılmaktadır. Ancak o döneme ait eserler günümüze ulaşamamıştır. Osmanlı dönemine ait salnamelerde de bu ilçe ile ilgili bilgi bulunmamaktadır. Antalya’nın Akseki ilçesine, 1900’de de Seydişehir ilçesine bağlanmıştır. 1998 yılında da Konya iline bağlı ilçe durumuna getirilmiştir.

İlçede tarihi eser olarakTaşlıpınar Hitit kabartmaları ve Büyük Düden Mağarası bulunmaktadır.


Kenthaber Kültür Kurulu

Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2009 Perşembe 22:13:14

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR