19
Mayıs
2024
Pazar
DEREBUCAK - KONYA

Kadınların ekmek mücadelesi

Konya’nın Beyşehir İlçe Orman İşletme Müdürlüğü’nün Beyşehir, Derebucak ve Seydişehir İlçeleri’nde geniş bir alanda geçtiğimiz günlerde başlattığı karpelli sedir tohumu ekimi çalışmaları, zor şartlar altında devam ediyor.

Toroslar’ın 2 bin metre eteğinde, sırtlarına yükledikleri çuvallarla ormanlık sahalara karpelli sedir tohumu eken çok sayıda kadın, ilerleyen yaşlarına rağmen zor arazi koşulları altında soğuk terler dökerek evlerine ekmek parası götürmenin mücadelesini veriyor.

İç Anadolu ile Akdeniz Bölgesi’ni sınırlayan Toros Dağları’nın 2 bin metre rakımlı eteklerinde yapılan çalışmalara, ağır kış ve engebeli arazi şartlarına rağmen katılan çok sayıda aile, Orman İşletme Müdürlüğü depolarında biriktirilen ve sedir kozalakları içerisinden çıkarılan tohumları, sırtlarındaki çuvallara doldurarak belirlenen sahalara ekiyor. Yaklaşık 20 gün devam edecek tohumlama çalışmaları, yörede yaşayan dar gelirli ailelerin bütçesine ek katkı sağlıyor. Soğuk ve karın yanında, güç arazi şartlarına rağmen çalışmalara her yaştan kadın ve kızların katıldığı dikkat çekiyor. Genç kızlar, elde ettikleri kazançla, çeyiz hazırladıklarını belirtirken, yaşları 50-60 arasında değişen ihtiyar kadınlar ise aile bütçesine katkıda bulunduklarını söylüyorlar.

Toraslar’ın eteğindeki Derebucak İlçesi’ne bağlı Çamlık Beldesi yerleşim sınırları içerisinde Medi Yaylası’nda, Kızıldağ Orman İşletme Şefliği bünyesinde sürdürülen tohumlama çalışmaları hakkında bilgi veren Orman İşletme Şefi Abudder Yurtman, "Ormanın devamlılığını sağlamak amacıyla bölgemizde karpelli sedir tohumu ekimi çalışması yapıyoruz. Bunun yanı sıra, bazı bölgelerimizde fidan dikimi de gerçekleştirerek ağaçlandırma çalışmalarını sürdürüyoruz. Amacımız gelecek nesillere çok iyi ve yeşil sahalar bırakmak" dedi.

TOHUMLARA KAR KORUMASI
Yurtman, tohumlama çalışması yapılması planlanan sahaların yaz aylarında sürüldüğünü ve tel örgüyle çevrilerek koruma altına alındığını belirterek, "Tohumlama çalışmaları için bugünler en uygun mevsim. Ekimin ardından kar yağışı olup, tohumların karlarla örtülmesi daha uygun bir ortam ama; karın üzerine serpiştirdiğimiz tohumlar da toprakla kısa sürede temas sağlayıp çimlenme için uygun ortamı buluyor. Yani kar, tohumları kuş ve zararlılardan korumuş oluyor. Ekim yaptığımız bu tohumların büyük bölümü 2005 yılı ilkbahar aylarında çimlenecek. Yaz aylarında ise yeterli yağışlar olursa çimlenen bu tohumlar yavaş yavaş büyüyerek önce fidan, daha sonra da ağaç haline dönüşecek. Uzun vadeli olarak hedeflediğimiz bu çalışmalardan başarı elde edeceğimizi düşünüyoruz" şeklinde konuştu. Yurtman, Medi Yaylası’nda 69 hektarlık bir alanda da sedir fidanı dikimi çalışması yapacaklarını belirtti.

ÇALIŞANLARIN BÜYÜK BÖLÜMÜ KADIN
Tohumlama çalışmalarının sadece Çamlık Beldesi ile sınırlı olmadığını, Derebucak İlçesi’nde Yukarı Üç Oluk Üç Kuyular mevkilerinde de yine aynı işlemi devam ettireceklerini belirten İşletme Şefi Yurtman, 116 hektarlık sahada tohum çalışması yapacaklarını, 69 hektarlık alanda ise fidan dikimi gerçekleştireceklerini anlattı. Yurtman, Beyşehir-Yaka Manastır, Dumanlı Köyü ve Kurucuova-İslibucak bölgelerinde de tohumlama çalışmalarının başladığını ve devam ettiğini belirterek, şartların güçlüğü hakkında ise şunları söyledi:
"Tohumlama çalışmaları için işçi talebimiz olduğu zaman, bölge insanı içerisinde bu iş erkeklerin hiç ilgisini çekmiyor. Ama yörede yaşayan kadınlar, çalışma ve arazi şartları güç olmasına rağmen, evlerine üç-beş kuruş nafaka götürmek amacıyla bu işleri kabul ediyorlar. Bu yörede, yıllardır bu çalışmalar bu şekilde yürütülüyor. Yani, erkekler her nedense kahvehanede oturup vakit geçirmekle meşgulken, hanımları, kızları bu ağır koşullarda çalışmaya razı oluyorlar. Çalışmalara ilerleyen yaşına rağmen katılan kadınların, azmi de bizleri şaşırtıyor. Sırtlarında taşıdıkları çuvalların içerisindeki tohumları, engebeli arazide toprağa serpiştiren bu kadınlar, saatlerce süren bir uğraştan sonra bu karda kışta evlerine üç-beş kuruş götürebilmenin mücadelesini veriyor. Hem sırtta yük taşımak hem de tohumlama yapmak bu koşullarda çok zor ama kadınlar yardımlaşarak bu zahmetli işin altından kalkmasını biliyor".

KONYA (İHA) -
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2004 Pazartesi 15:58:04
Güncelleme :24 Kasım 2005 Perşembe 14:37:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?