18
Mayıs
2024
Cumartesi
DEREBUCAK - KONYA

Mağara turizmi yardım bekliyor

Mağaraları ile ünlü Konya’nın Derebucak İlçesi’ne bağlı Çamlık Beldesi’nde, bu potansiyelin değerlendirilmesi ve turizme kazandırılması isteniyor.

Çamlık Belediye Başkanı Bayram Yazar, mağara cenneti konumunda olan yörede, dünyaca ünlü mağaraların bulunduğunu belirterek, bu potansiyelin değerlendirilemediğinden yakındı.

Konya’nın özellikle Derebucak ve Beyşehir ilçelerinin mağara turizmi yönünden önemli bir potansiyele sahip olduğunu, beldelerinin ise bu potansiyel içerisinde en önde gelen mağaralara sahip olduğunu vurgulayan Yazar, bölgedeki onlarca mağaranın turizme kazandırılacağı günü beklediğini söyledi.

Dünyaca ünlü bu mağaraların yıllar önce keşfedildiğini ama gereken önem verilmediği için turizme açılamadığını belirten Yazar, Çamlık bölgesindeki coğrafyanın adeta mağara ve düden cenneti gibi olduğunu bildirdi. Bu bölgenin, Türk Mağaracılar Derneği ve bu derneğin işbirliği ile yaptığı uluslar arası kurum ve uzmanlar tarafından spor, turizm ve kamp gibi aktivitelere uygun özellikler taşıdığının belirlendiğini belirten Yazar, Balatini, Körüküni ve Suluin mağaralarının bölgedeki en önemli mağaralar olduğunu söyledi.

Tam olarak turizme kazandırılmamasına rağmen, mağaraların yaz aylarında doğa tutkunu yerli ve yabancı yüzlerce kişiyi ağırladığını ama bunun yeterli olmadığını anlatan Yazar, "Bölgemizdeki mağaralara maalesef yerüstü su kaynakları vasıtasıyla kanalizasyon atıkları akıyor. Bu mağaralara kanalizasyon atığı akıtılmaması için arıtma tesisleri yapılması gerekiyor. Ancak aylık 25 bin YTL’lik gelirinden başka bir geliri olmayan belediyemizin bunun üstesinden gelmesi mümkün değil. Bu sorunun çözülerek, bu bölgenin mağaracılık turizmine bir an önce açılması gerekiyor" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Mart 2005 Perşembe 12:55:08
Güncelleme :24 Kasım 2005 Perşembe 14:33:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
serdar yazar IP: 85.101.145.xxx Tarih : 12.07.2006 16:12:41
Güzel memleketimin mağaralarına sahip çıkacak ilgili Bakanlık doğa harikası mağaralarımız için neler yapıyor acaba?Mağaralarımızın tanıtımı,alt yapı eksikliklerinin giderilmesi için yeterli çalışma yapılıyor mu diye soruyorum kendime ve maalesef tek bir cevabı var bu sorunun? Koskocaman bir HAYIR.