18
Mayıs
2024
Cumartesi
DEREBUCAK - KONYA

'Mağaralar turizme bilimsel araştırmalar ışığında açılmalı'

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği tarafından 24-26 Haziran 2005 tarihlerinde Konya'nın Beyşehir İlçesi'nde düzenlenen "Ulusal Mağara Günleri" sempozyumunun değerlendirme raporu yayımlandı.

Raporun bir bölümünde, mağaraların turizme açılmasında yerel yönetimlerin yetkili kılınmaması gerekliliği üzerinde duruldu. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü M. Kemal Yalınkılıç, MTA Genel Müdürlüğü'nden Jeoloji Etütleri Daire Başkanı Dr. Erol Timur, çeşitli üniversitelerden çok sayıda bilim adamı ve mağara uzmanının katıldığı sempozyumda, Türkiye mağaraları ile birlikte, Beyşehir ve Derebucak bölgesindeki mağaralar da ele alınmış ve son gün programında Derebucak'taki bazı mağaralar ziyaret edilmişti.

Sempozyuma önderlik eden Türkiye Tabiatını Koruma Derneği, Beyşehir ve bölgesinde yapılan etkinliğin sonuç bildirgesini yayımladı. Sempozyum Başkanı Prof. Dr. İrfan Bayrak imzasıyla yayımlanan 8 maddelik sonuç bildirgesinde, mağaralarla ilgili olarak şu değerlendirmelere yer verildi:

"Türkiye'de önce bilimsel araştırmalar yapılarak mağara envanterinin tam olarak çıkarılması gerekir. Geçmişe ait iklim, coğrafya ve yaşam koşulları hakkındaki bilgiler, bugün mağaraların bazı jeolojik yapı özellikleriyle açıklanabildiğinden mağaraların mutlaka korunması gerekir. Mağaraların korunması ve kullanılması ile ilgili bilincin yerleşmesi ve yaygınlaşması için mağara ekosisteminin önemi anlatılmalı ve bunun için eğitim sisteminde mağaraların biyolojik, ekolojik, jeolojik, arkeolojik ve antropolojik değerlerine yer verilmelidir. Mağara içinde bilimsel araştırmalar dahil sportif, rekreaktif, turizm gibi amaçlar doğrultusunda yapılacak her faaliyet mağaranın jeolojik, biyolojik, ekolojik ve tarihi değerlerine zarar vermeyecek şekilde yürütülmelidir. Turizm amacı ile hizmet verecek mağaraların, basit olarak ve bir tahribata sebep olmayacak şekilde standartlara uygun olarak dış ve iç altyapı düzenlemeleri yapılmalıdır. Mağaradaki canlıların zarar görmemesi için üniversitelerin ilgili bölümlerindeki bilim adamlarının mutlaka görüşleri alınmalıdır. Mağaraların turizme açılmasında yerel yönetimler yetkili kılınmamalıdır. Çünkü bu işlem bilimsel bir araştırma gerektirir. Bunun için bir teknik sorumlu ile birlikte bir biyolog ve jeologun görevlendirilmesi gerekir. Mağara ekosisteminin bozulmasını ve tahrip olmasını önleyecek bir mevzuatın, şimdilik hazırlanmakta olan 'Doğa Koruma' yasasında yer alması sağlanmalıdır. Ancak mağara ekosistemini bir 'Doğa Koruma Yasası' koruyamayacağından bununla ilgili kapsamlı bir yasanın çıkarılması zorunludur. Böylece yasanın ön gördüğü yönetim planına uygun olarak mağaraların değerlendirilmesi ve denetlenebilmesi mümkün olacaktır".

.
Yayın Tarihi : 30 Temmuz 2005 Cumartesi 15:16:50
Güncelleme :24 Kasım 2005 Perşembe 14:30:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?