19
Mayıs
2024
Pazar
DEREBUCAK - KONYA

Orman alanları 'göç' sayesinde kurtuldu

İşsizlik ve ekonomik sebeplerle 1960’lı yıllardan sonra, başta Almanya olmak üzere çeşitli Avrupa ülkelerine göç veren Konya’nın Derebucak İlçesi’nde, bu göçün kaybolmaya yüz tutan ormanlık alanları kurtardığı bildirildi.

Derebucak’taki ormanlık alanlar, bu ilçeden Avrupa’ya olan göç sonrasında gürleşip kısa sürede gelişme kaydetti. Orman İşletme Müdürü D.Ali Şeker, bölgede yaşayan ailelerin büyük bölümünün Avrupa’ya göç etmeden önce hayvancılıkla uğraştığının bilindiğini belirterek, "Göçten sonra azalan nüfusla birlikte, yörede bulunan yeşil örtü hayvancılık baskısından kurtuldu ve ormanlık alandaki türler gelişip büyüyerek Akdeniz Bölgesi’nin en güzel ormanlık alanlarından bir tanesi oldu" dedi.

Bölgede çoğunlukla çam, sedir, meşe ve ardıç türlerinin mevcut olduğunu belirten D.Ali Şeker, yapılan tespitler sonucunda, hayvancılık baskısı nedeniyle bazı ağaç türlerinde gelişememe probleminin görüldüğünü söyledi. Ağaçların büyüme döneminde hayvancılık baskısı nedeniyle yeterince gelişemediğini ve bu yüzden çoğunluğunun boylarının kısa kaldığının belirlendiğini kaydeden Şeker, "Avrupa’ya göç veren yörede, bu göçle birlikte nüfus ve hayvancılık yapan aileler azalınca bu durum, ormanların gelişimine olumlu etki yapmıştır" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 14 Mayıs 2004 Cuma 11:31:51
Güncelleme :24 Kasım 2005 Perşembe 14:42:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?