19
Mayıs
2024
Pazar
DEREBUCAK - KONYA

Tünele ek ödenek yeniden gündeme geldi...

TBMM’nin tatile girmesinin ardından ilçe gezilerini sürdüren Adalet ve Kalkınma Partisi Konya Milletvekili Harun Tüfekçi geldiği Beyşehir’de gazetecilere yaptığı açıklamada, "Ek ödenek gündemde. Konuşuldu, üzerinde duruluyor; ama henüz çıkar mı çıkmaz mı bilemiyorum. Bugünlerde belli olacak" dedi. Gembos Projesi’ne geçtiğimiz yıllardan farklı olarak 2004 yılı programına 3 trilyon liralık ödenek koymakla, iktidarın bu projeye verdiği öneme dikkat çeken Tüfekçi, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:


"Yıllardır bu projeye hiç kaynak aktarılmıyordu. Ayrıca, bugünlerde ek ödenekle ilgili bir çalışma var. 4 trilyon daha ayrılması, bu yıl için söz konusu olursa, Beyşehir Gölü’nün suyla daha erken buluşması sağlanmış olur. Proje uzun vadeli. Bu projeye ayrı bir önem veriliyor. Biz ek ödenekle Beyşehir Gölü’ne bir an önce suyun akıtılmasını bekliyoruz. Ama bu tür projelerde bir takvim vermek çok erken. Bu çalışmanın, maliyetleri zaman diliminde daha da netleşiyor. Tabii müteahhitlere yaptırıldığı için de, ödenek konusunda sıkıntılar yaşanabiliyor. Müteahhitler, şu kadar parayla biter diyor, ek ödenekle tekrar bir ek ödenek daha istiyor, bitmedi diyor. Bunları aşmamız lazım. Bu işte müteahhit olarak hizmet gören insanlara da büyük görevler düşüyor. Bu vatandaşın, alın teriyle, vergisiyle oluşan bu paraları, en iyi şekilde devletten aldığı andan itibaren kullanarak, bir an evvel bunu hizmete çevirmesi gerekiyor."


Tüfekçi, Gembos Projesi’ne gölün kurtulması projesi olarak baktığını da belirterek, "Eğer bu gölün kaynağı Beyşehir ise, öncelikle bu yöre ve çevresi, ardından kanalın devam ettiği güzergah üzerindeki araziler de sulanmalı. Yani, belli bir bölgeye gidip oraya hizmet eder durumda olmamalı. O yüzden, bu proje sadece Konya ve Çumra’nın değil, Beyşehir ve komşu ilçesi Seydişehir ve Bozkır’ı da yakından ilgilendiren bir projedir. Tabii bu projenin 2. ayağı Konya Ovası Projesi’dir. DSİ nezdinde yaptığımız bir çalışma oldu. Beyşehir Gölü’nden su tahliyesi yapan Çarşamba Kanalı’nın inşaatında, daha önce akarken çevresini cazibe ile sulamasına imkan sağlanmamış. Bu projeyi koydurarak, su pompaj projesi ya da cazibe ile bu bölgelerin de yani Beyşehir, Seydişehir arazilerinin ve gittiği alandaki yerlerin de sulanmasına imkan sağlanmıştır" diye konuştu.

iha-konya
Yayın Tarihi : 5 Ağustos 2004 Perşembe 12:18:06
Güncelleme :24 Kasım 2005 Perşembe 14:40:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?