3
Mayıs
2024
Cuma
KADINHANI - KONYA
Nufus
1.959.082
Yüz Ölçümü
39.000
İlçe Sayısı
32
Vali
Nufus
35.483
Yüz Ölçümü
1.127
Belediye Sayısı
41
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Kadınhanı Genel Bilgi

İç Anadolu Bölgesi’nde, Konya İli’ne bağlı bir ilçe olan Kadınhanı, doğusunda Sarayönü ilçesi, güneyinde Selçuklu ve Derbent, batısında Ilgın ve Yunak ilçeleri kuzeyde Yunak ilçesi ile çevrilidir. Konya’nın batısında Konya-Afyon karayolu üzerinde yer almaktadır. Kadınhanı Cihanbeyli Platosunun yer yer dalgalı olan batı kesiminde bulunmaktadır. Erenler Dağı’nın kuzey uzantıları olan Sultandağları güneyini engebelendirir. Bu dağların yüksek kesimleri ardıç ve karaçam ormanları ile kaplıdır. İlçenin kuzey bölümü, üzerinde küçük tepeciklerin bulunduğu ovalık alanlar halindedir. İlçe toprakları dağlardan kaynaklanan küçük dereler ve Çavuşçu Gölü’nden kanallarla getirilen sularla sulanmaktadır. Konya’ya 53 km. uzaklıktadır. Deniz seviyesinden 1.030 m. yükseklikteki ilçenin yüzölçümü 1.127 km2, toplam nüfusu 41.892’dir.

İlçede Karasal iklim hüküm sürmekte olup, Yazları çok sıcak ve kurak, kışları ise soğuk ve kar yağışlıdır. İlkbahar ve sonbahar mevsimleri kısa sürer. Yıllık yağış ortalaması m2’ye 375-400 mm.dir.

İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Su kaynaklarının yetersizliğinden ötürü kuru tarım yapılmaktadır. Yetiştirilen başlıca tarımsal ürünler, buğday, arpa, yulaf, şeker pancarıdır. Sulanabilir alanlarda sebze ve meyve yetiştirilir. Hayvancılıkta koyun ve Ankara keçisi yetiştirilmekte olup, kısıtlı miktarda sığır besiciliği yapılmaktadır.

İlçenin tarih öncesine ait bilgi bulunmamaktadır. Yörede herhangi bir arkeolojik kazı ve yüzey araştırması yapılmamıştır. Bununla birlikte Roma döneminde burada yerleşildiği bilinmektedir. Roma nekropolüne ait mezar taşlarının bulunduğu kaynaklarda belirtilmişse de bu taşların nereden geldiği kesin olarak bilinmemektedir.

Anadolu Selçukluları Döneminde, saray ile ilgisi olduğu sanılan Raziye Hatun’un 1223 yılında yaptırmış olduğu kışlık han etrafında 1256 yılından itibaren şehir kurulmaya başlamıştır. Hanın yapımında Roma dönemine ait kabartmalı mezar taşları da kullanılmıştır. Kadınhanı Selçuklu beylerinden Sait Paşa’ya arpalık olarak verilmiş ve bundan sonra buraya Saiteli ismi yakıştırılmıştır. Selçukluların yıkılmasından sonra Karamanoğulları burasını vilayet merkezi olarak yönetmiştir. Karamanoğulları ile Osmanlılar arasında birkaç kez el değiştiren Kadınhanı, Karamanoğullarının yıkılmasından sonra 1467’de Konya ile birlikte kesin olarak Osmanlı topraklarına dahil olmuştur.

Kadınhanı’nın 1880 yılında Belediye teşkilatı kurulmuş, 1919 yılında Saiteli ismi ile ilçe olmuştur. Cumhuriyet döneminde de Raziye Hatun’un yaptırmış olduğu Han’dan ötürü ismi Kadınhanı olarak değiştirilmiştir (1935).

İlçeden günümüze gelebilen tarihi eserler arasında; Roma dönemine ait Beykavağı Köyü’ndeki Kale kalıntıları, Demiroluk Köyü’ndeki Roma dönemi kalıntıları ve Kadın Hanı, Türk sivil mimari örneklerinden evler bulunmaktadır.


Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar, www.konya.gov.tr adresinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2009 Perşembe 22:45:00

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR