19
Mayıs
2024
Pazar
KARAPINAR - KONYA

Karapınar: 'Nazar boncuğu' na nazar değdi

Konya’nın Karapınar ilçesinde yaklaşık 5 milyon yıl önce volkanik patlama sonucu meydana gelen Meke Gölü, su çekilmesi nedeniyle yok olma tehlikesi yaşıyor.

Eşsiz güzelliği ve mavi sularının ortasındaki adası ile ’dünyanın nazar boncuğu’ olarak adlandırılan Meke Gölü, sakarmeke, yeşilbaş, angut, kızılbacak, uzun bacak, kızkuşu, kuyruksallayan ve flamingo gibi kuş türlerine de ev sahipliği yapıyor.

Doğa ve fotoğraf tutkunlarının gözde mekanı olan ve taban suyu ile beslenen Meke Gölü’ndeki su derinliği 25 metreden 10 metreye kadar düştü. Karapınar Belediye Başkanı Mehmet Mugayıtoğlu, birinci derece SİT alanı olan Meke Gölü’nün doğal görüntüsünün bozulmaya başladığını söyledi.

Meke’de su seviyesinin, kuraklık nedeniyle 10 metreye kadar düştüğünü belirten Mugayıtoğlu, "Bölgemizdeki kuyularda bile sular çekildi. Önlem alınmaması durumunda Meke Gölü birkaç yıl içinde tamamen yok olabilir" dedi.

Gölün beslenmesi için derin kuyular açılmasını ve pompalar aracılığıyla su takviyesi yapılmasını öneren Mehmet Mugayıtoğlu, bunun yüksek maliyetli bir çalışma olacağını ifade etti. Belediyenin yıllık bütçesinin 4.7 trilyon lira olduğunu bildiren Mugayıtoğlu, şunları kaydetti: "Meke Gölü’nü kurtarma projesi hazırlamak için bütçemiz yetersiz. Bu konuya devletin el atması gerekiyor...

"Suyun çekilmesi nedeniyle gölün dibi bile görünmeye başladı, kuşların sayısı da azalıyor. Göl giderek güzelliğini kaybediyor. ’Dünyanın nazar boncuğu’na sahip çıkılmasını istiyoruz."

kenthaber-ajanslar-istanbul
Yayın Tarihi : 18 Ekim 2004 Pazartesi 13:09:35
Güncelleme :30 Nisan 2005 Cumartesi 17:26:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ali şahin IP: 85.99.176.xxx Tarih : 23.07.2005 15:17:35
bu göl başka bir ülkede olsaydı çoktan kurtulmuştu.iş işten geçmeden lütfen el atılsın ve tanıtılsın.son pişmanlık fayda vermez.kurtarılması için basında daha çok haber çıkmalı.nazar boncuğu giderse nazar değmez mi