2
Mayıs
2024
Perşembe
KULU - KONYA
Nufus
1.959.082
Yüz Ölçümü
39.000
İlçe Sayısı
32
Vali
Nufus
46.366
Yüz Ölçümü
1.521
Belediye Sayısı
36
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Kulu Genel Bilgi

İç Anadolu Bölgesi’nde, Konya İli’ne bağlı bir ilçe olan Kulu, doğusunda Şereflikoçhisar, batısında Cihanbeyli ile Haymana, kuzeyinde Ankara ve Haymana, güneyinde Cihanbeyli ve Tuz Gölü ile çevrilidir. İlçe toprakları dalgalı bir arazi yapısına sahiptir. Haymana ve Cihanbeyli platolarında yer alan ilçede Kırklar Tepesi’nde 1.736 m.ye ulaşan Karacadağ başlıca yükseltidir. Akarsu bakımından yoksul olan ilçede topraklarını zaman zaman kuruyan Değirmenözü ve Pazarözü dereleri sulamaktadır.

Konya’ya 110 km. uzaklıktadır. Deniz seviyesinden 1000 m. yükseklikteki ilçenin yüzölçümü 1.521 km2, toplam nüfusu 86.817’dir.

Doğal bitki örtüsü step görünümünde olan ilçede karasal iklim hüküm sürmekte olup, yazları sıcak ve kurak, kışları yağışlı ve soğuk geçer.

İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Genellikle yer altı suları ile sulanabilen arazilerinde bitkisel üretim yapılmakta olup, yetiştirilen başlıca ürünler; buğday, arpa, şeker pancarı, elma, mercimek, üzüm, armut, patates ve soğandır. Konya ilinin Cihanbeyli ve Karaman’dan sonra en çok arpa, Cihanbeyli’den sonra en çok mercimek üreten ilçesidir. Hayvancılıkta ise koyun ve Ankara keçisi yetiştirilmektedir.

İlçenin antik çağ tarihi ile ilgili yeterli bilgi bulunmamaktadır. XVIII.yüzyılın başlarında Afyon’un Karabağ ailesinden Kulupoğlu Mustafa isimli birisi, kendisine bağlı aşiret ile buraya gelerek yerleşmiştir. Sonraki yıllarda çeşitli yerlerden gelenlerle kaynaşarak yörede köy ve mahalleler oluşturmuşlardır. Kulupoğlu Mustafa’dan ötürü bu yerleşim yerine Kulu ismi verilmiştir.

Osmanlı döneminde bir köy niteliğinde olan Kulu, 1923 yılında Şereflikoçhisar ilçesine bucak olarak bağlanmıştır. Ardından 1933’te Cihanbeyli ilçesinin nahiyesi olmuştur. Ankara, Haymana ve Bala ilçelerine bağlı birkaç köy Kulu’ya dahil edilmiş ve 1954’te Konya’ya bağlı bir ilçe konumuna getirilmiştir.

Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar, Kulu belediyesi web sayfasından alınmıştır.

Yayın Tarihi : 3 Temmuz 2009 Cuma 11:28:11
Güncelleme :3 Temmuz 2009 Cuma 11:36:15

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR