18
Mayıs
2024
Cumartesi
SELÇUKLU - KONYA

Konya: Selçuklu Sille Mahallesi tehlike altında...

Beraberindeki jeoloji mühendisleri ve mühendis adayları ile birlikte Sille Mahallesi'nde incelemelerde bulunan Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Yrd. Doç. Dr. M. Tahir Nalbantçılar, Sille ve çevresindeki tepeliklerde, özellikle Delikkaya Tepe ve dolayında bulunan kayaçların magmatik kökenli olduğunu belirterek, bunların bol miktarda düzensiz çatlak ve kırık sistemi içerdiğini ve yüzeysel etkilere, ayrışmaya karşı dayanıksız mineraller bulundurduğunu söyledi.

Kayalıkların dayanıksızlığına değinen Nalbantçılar, "Kar ve yağmur gibi yağış sularının hem yüzeyden akması hem de kayacın kırık ve çatlaklarından sızması sonucu ayrışmaya maruz kalıyor. Ayrıca kaya kütlelerinde bulunan kırık ve çatlakların içerisine sızan suyun hava şartlarına bağlı olarak donması sonucu süreksizliklerin genişlemesiyle veya kayaca etki eden ve yüksek derecede ısı farklarının oluşması, bu kayaçların dayanıklılığını düşürüyor. Bu nedenlerle ana kütleden kopan kaya bloklarından, yer çekiminin de etkisiyle yamaç aşağıya doğru sürüklenmeler ve düşmeler meydana geliyor" dedi.

Gerekli önlemler alınmadığı taktirde, yamaç eteklerinde kurulu olan yerleşim alanlarındaki bazı evlerde ve yapılarda, zaman içerisinde can ve mal kaybının olabileceğine dikkat çeken Nalbantçılar, yetkililerin bu konuya karşı da duyarlı davranmaları gerektiğini söyledi. Önemle yapılması gereken konulara da değinen Nalbantçılar, "Ayrıca Konya Büyükşehir Belediyesi'nce başlatılan 'İmara Esas Jeolojik Etütlerin' kısa sürede tamamlanıp, akabinde yapılacak olan 'İmara Esas Jeoteknik Etütlerin' gerçekleştirilmesiyle, bu türlü risk taşıyan alanlar ortaya konulmuş olacaktır. 1999'dan bu yana yönetmelikler gereği yapılması gereken bu etütlerin daha yeni başlamış olması, jeolojik özellikten kaynaklanan riskli alanlarda halen yapılaşmanın devam etmesine neden olmaktadır. Bir an önce Türkiye'nin genel jeoteknik özelliklerinin belirlenmesi ve 'riskli-önlemli alanların' ortaya konulması, gerek yasal gerekse de vicdani zorunluluk taşımaktadır" şeklinde konuştu.

iha-konya
Yayın Tarihi : 27 Temmuz 2004 Salı 16:33:49
Güncelleme :11 Ağustos 2004 Çarşamba 14:24:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?