27
Mayıs
2024
Pazertesi
SELÇUKLU - KONYA

Yol ortasında 200 yıllık mezar

KONYA’nın Selçuklu İlçesi’ndeki Hocacihan Saray Mahallesi’nde yol ortasındaki mezar dikkat çekiyor.

Kime ait olduğu belirlenemeyen yaklaşık 200 yıllık olduğu tahmin mezarın etrafı demir parmaklıklarla koruma altına alındı.


Taşında ‘Erler Diyarı’ yazılı olan mezar, Saray Caddesi’ndeki yol genişletme çalışmalarının ardından yol ortasında kaldı. Hocacihan Saray Mahallesi Muhtarı Ali Demir (53), “Saray Caddemiz, tek şeritli yoldu. Yaklaşık 5 yıl önce yol genişletme çalışması yapıldı. Yol genişletme çalışmasının ardından mezar, yolun ortasında kaldı. O dönemler sık sık kazalar meydana geldi. Yaklaşık 5-6 ay sonra da mezarlık, demir parmaklıklarla çevrildi. Selçuklu Belediyesi’nden burasının daha düzenli bir hale getirilmesini, bir türbe haline dönüştürülmesini istiyoruz” dedi.
1983-1994 yılları arasında Hocacihan Saray Mahallesi’nde muhtarlık yapan 72 yaşındaki Bekir Battal, “Yaklaşık 200 yıllık mezar olduğunu tahmin ediyoruz. Mezarlığın bulunduğu alan Hocacihan Türbesi’nin bulunduğu Hocacihan Mezarlığı’na yaklaşık 500 metre uzaklıkta. Bir rivayete göre, o dönemde köy olan Hocacihan Saray’a yaklaşık 6 kilometre uzakta bulunan Sarayköy’de vefat eden bir kişi, vasiyeti gereği Hocacihan Mezarlığı’ndaki Hocacihan Türbesi’nin yanına defnedilmek istenmiş. Köylüler ölen kişinin vasiyetini yerine yetirmek getirmek için cenazeyi omuzlarında taşırken, şuan mezarın bulunduğu alandan ileriye bir türlü götürememişler. O dönem ‘demek ki bu zatın yeri burası’ deyip, oraya defnetmişler. Mezar taşındaki ‘Erler Diyarı’ yazısı da, o dönemde mezarlığın yerinin belirlenmesi için yazılmış. Cenazenin kadına mı, erkeğe mi ait olduğu belli değil” dedi.
Selçuklu Belediyesi yetkilileri de, Saray Caddesi’ndeki mezarın kime ait olduğunun bilinmediğini belirtti.

Milliyet
Yayın Tarihi : 16 Nisan 2009 Perşembe 09:10:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?