16
Mayıs
2024
Perşembe
SELÇUKLU - KONYA

Zümrüt apartmanı davası ertelendi

Yargıtay 9. Ceza Dairesinin, yerel mahkemenin Zümrüt Apartmanı davasına ilişkin kararını bozmasının ardından yeniden başlayan yargılama süreci devam ediyor.

Konya 3. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan sanıklar İsmail Hakkı Canlıer, Halil İbrahim Elliiki ve Ali Vedat Kaya ile müdahil ve taraf avukatları katıldı. Mahkeme Başkanı, İstanbul Ağır Ceza Mahkemesine gönderilen dosyanın geldiğini belirterek, “Bilirkişi heyeti çeşitli nedenlerinden dolayı inceleme yapamamış. Dosyayı tekrar İstanbul'a göndereceğiz” dedi.

Duruşma, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için ertelendi. Mahkeme, 20 Aralıkta yapılan duruşmada, Yargıtayın kararına konu olan raporu hazırlayan bilirkişiden yeniden rapor alınmasına karar vermiş, yeni bilirkişi raporu için dava dosyası, ekleriyle birlikte İstanbul Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmişti.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Konya'da 2 Şubat 2004 tarihinde merkez Selçuklu Belediyesi Kerkük Caddesi'nde Zümrüt Apartmanının çökmesi sonucu 92 kişi hayatını kaybetmiş, 30 kişi yaralanmıştı.

Konya 3. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan davada, Ali Vedat Kaya, TCK'nın 383. maddesi gereğince “dikkatsizlik ve tedbirsizlik nedeniyle ölüme sebebiyet vermek” suçundan 5 yıl hapis, 440 YTL para cezası, kooperatif muhasip üyesi İsmail Hakkı Canlıer 4 yıl hapis ve 440 YTL, proje sorumlusu Halil İbrahim Elliiki ise 2 yıl hapis ve 440 YTL para cezasına çarptırılmıştı.

Sanıklar, cezalarında indirime gidilmesi ve cezaevinde kaldıkları süre göz önüne alınarak serbest kalmışlardı. Mahkeme, Selçuklu Belediyesinde görevli inşaat teknikeri Zeynel Ünal, imar müdürü Hüseyin Çopur ve mimar Maide Dönmez'i birer yıl hapis, 440 YTL para cezasına çarptırmış, görevlilerinin cezasını ertelemişti.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi ise Konya 3. Ağır Ceza Mahkemesinin, Ünal, Çopur ve Dönmez'e eski Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) “görevi ihmal” başlıklı 230/1. maddesi uyarınca verdiği birer yıl hapis cezasını esastan bozmuştu.




AA
Yayın Tarihi : 18 Nisan 2007 Çarşamba 14:19:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?