1
Mayıs
2024
Çarşamba
YALIHÜYÜK - KONYA

Yalıhüyük Genel Bilgi

Akdeniz Bölgesi’nde, Konya İline bağlı bir ilçe olan Yalıhüyük, kuzeyde Seydişehir, güneyde Ahırlı, batıda Akseki ve doğuda Bozkır ilçeleri ile çevrilidir. İlçe toprakları engebesiz bir alanda kurulmuştur. İlçenin güneybatısında Torosların uzantılarında Gölcük yaylası ile Mutlu Yaylası bulunmaktadır. İlçe topraklarında Suğla Gölü bulunmaktadır. Deniz seviyesinden 1.002 m. yükseklikteki ilçenin yüzölçümü 81 km2 olup, toplam nüfusu 5.603’tür.

İlçenin bitki örtüsü bozkırdır. Karasal iklimin hüküm sürdüğü ilçede yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve yağışlıdır.

İlçe ekonomisi tarım, hayvancılığa dayalıdır. Yetiştirilen başlıca tarımsal ürünler, buğday, arpa, yulaf, mercimek, şeker pancarı, nohut ve üzümdür. Hayvancılıkta sığır, koyun yetiştirilmektedir.

İlçenin geçmiş tarihi ile ilgili kesin bilgi bulunmamaktadır. Yörede bugüne kadar herhangi bir arkeolojik kazı ve yüzey araştırması yapılmamıştır. Ancak, ilçe merkezinde bulunan Höyük ve çevresi Sit Alanı ilan edilmiştir. İlçenin Yaklaşık 200 yıl öncesi toprak kayması nedeniyle Suğla Gölü yakınına taşındığı bilinmektedir.

1972 yılında Belediye teşkilatı kurulan Yalıhüyük; Bozkır ilçesinin Ahırlı bucağına bağlı Arasöğüt Köyü ile Saray Köyü, Yalıhüyük kasabası merkez olmak üzere, bir araya getirilmiştir. Böylece 1990 yılında ilçe olmuştur.

 

Kenthaber Kültür Kurulu
 

Yayın Tarihi : 3 Temmuz 2009 Cuma 11:51:18

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR