4
Mayıs
2024
Cumartesi
YUNAK - KONYA
Nufus
1.959.082
Yüz Ölçümü
39.000
İlçe Sayısı
32
Vali
Nufus
29.490
Yüz Ölçümü
3.001
Belediye Sayısı
37
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Yunak Genel Bilgi

İç Anadolu Bölgesi’nde, Konya iline bağlı bir ilçe olan Yunak, doğusunda Cihanbeyli ve Saraönü, güneydoğusunda Kadınhanı, güneyinde Ilgın, güneybatısında Tuzlukçu, batısında Afyonkarahisar, kuzeyinde Çeltik, kuzeydoğusunda da Ankara ili ile çevrilidir. Konya’nın kuzeybatı kesiminde yer alan Yunak, 2.000 m.yi aşmayan orta yükseklikteki dalgalı düzlüklerden oluşmuştur. Cihanbeyli Platosu ilçenin güneydoğusundadır. Kuzeyde Yukarı Sakarya Ovaları olarak tanınan Turgut ve Eşme ovaları bulunmaktadır. İlçe topraklarından kaynayan Gökpınar deresi ilçe sınırları dışında Sakarya Nehri’ne katılır. Ayrıca ilçedeki Küçükhasan Gölü’nün bir bölümü Çeltik ilçesi sınırları içerisindedir. Deniz seviyesinden 1.150 m. yükseklikteki ilçenin yüzölçümü 3.001 km2 olup, toplam nüfusu 43.115’tir.

İlçenin ekonomisi tarıma ve hayvancılığa dayalıdır. Yetiştirilen tarımsal ürünlerin başında; buğday, arpa, patates, şeker pancarı ve elma gelmektedir. Az miktarda da baklagiller, soğan, armut ve üzüm yetiştirilmektedir. Hayvancılıkta ise büyük ve küçükbaş hayvan besiciliği yapılmaktadır. İlçe topraklarında magnezit ve sepiyolit (lületaşı) yatakları bulunmaktadır.

İlçenin tarih öncesi ile ilgili yeterli bilgi bulunmamaktadır. Kral yolunun buradan geçtiği bilinmektedir. Yörede Lydialılar, Romalılar ve Bizanslıların egemen oldukları günümüze ulaşabilen bazı kalıntılardan anlaşılmaktadır. Eski çağlarda ilçenin çevresi dağlık ve ormanlık olup, burada şarap yapıldığı, yörede bulunan şarap küplerinden anlaşılmaktadır. Harunlar Köyü’ndeki kale ve şehir kalıntıları, Samıt ve Kapaklı mevkiindeki kalıntılar yörede bir yerleşim olduğunu göstermektedir. Bununla beraber yeterli bir arkeolojik araştırma yapılmadığından bu konudaki bilgiler oldukça sınırlıdır.

Burada yaşayanlar, eski karataş deresinden akan bol sudan yararlanarak hayvanlarını yıkadıkları, hayvanlarının yünlerinin temiz ve ak olduğundan Yünü Ak ismi bu yerleşime verilmiştir. Bu isim zamanla Yünak’a dönüşmüştür.

XVI.yüzyılda Musul yöresinden gelip, Turgut ve çevre köylere yerleşen Türkmenler, XVII.yüzyılda Elazığ, Malatya, Erzincan, Kars ve Erzurum yöresinden gelen Doykanlı, Cihanbeyli, Ezedinli ve Terkenli aşiretleri buraya yerleşmişlerdir. Geçtiğimiz yüzyılda da Toros yöresinden Yörükler, Bulgaristan ve Batı Trakya göçmenleri ilçe merkezine yerleştirilmişlerdir.

Osmanlı döneminde Çeltik nahiyesine bağlı bir köy olan Yunak 1912’de Nahiye merkezi olarak Çeltik kasabasına bağlanmıştır. Ardından Hatırlı’ya bağlanan Yunak, ilçe merkezinin Cihanbeyli’ye alınması üzerine bu kez Akşehir’e bağlanmıştır. Yunak belediyesi 1953’te kurulmuş, aynı yıl ilçe konumuna getirilmiştir.

 

Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraf, www.konya.gov.tr adresinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 3 Temmuz 2009 Cuma 11:53:00

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR