18
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Tarihi binayı dozerle yıktılar

Nevşehir'in Avanos İlçesi'nde bir kooperatif inşaatı yapımı sırasında, yalnızca insan gücüyle kazı yapılabilir izni olmasına rağmen dozerler inşaat alanına girince 200 yıllık tarihi bir bina yıkıldı.

Nevşehir'in Avanos İlçesi'nde toplu işyeri yapmak için Avanos Belediyesi'ne başvuran Avanos Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi yetkilileri, inşaat alanının hemen yanında tescilli tarihi bir konağın bulunması sebebiyle sadece insan gücüyle kazı yapılabilmesi şartı ile izin aldı. İnşaat çalışmalarının başlamasının ardından inşaat sahipleri bu uyarıyı dikkate almayınca kazı yapılan alanda bulunan, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından Korunması Gerekli Kültür Varlığı olarak tescil edilen 200 yıllık tarihi Tarık Temel Yılmaz Konağı yıkıldı.

Tarihi konağın yıkılmasına neden olan iş makinelerinin çalışması ise amatör bir kamera tarafından görüntülendi. Kooperatifin mimari projesini üstlenen Mimar Melike Baysal ise olanlara tepki göstererek görevinden istifa etti. Kendisinin tüm uyarılarına karşın kooperatif yetkililerinin alana iş makinesi soktuğunu belirten Mimar Baysal, "Kooperatif yetkililerini ve inşaat mühendisini iş makinelerini alana sokmamaları konusunda defalarca uyardım. Kendilerine burada iş makinesi çalışırsa tarihi binanın yıkılacağını anlatmaya çalıştım. İnsan gücü ile çalışılması gereken yere iş makinesi soktular, ben iş makinesini durdurdum fakat beni dinlemediler. Kepçeyle yıkmaya devam ettiler ben de istifa ettim" dedi.

Avanos Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi inşaatı, mülkiyeti Avanos Belediyesi'ne ait olan tarihi binanın yıkılmasının ardından durduruldu. Avanos belediye ekipleri, inşaat alanını mühürlerken, inşaatın bundan sonra ne olacağı ve kooperatif yöneticileri hakkında nasıl bir işlem yapılacağına Nevşehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu karar verecek.

Avanos Belediyesi Fen İşleri Müdürü İsa Deş, kooperatif yöneticilerini inşaat çalışmaları öncesinde tescilli tarihi binanın yıkılabileceği konusunda uyardıklarını belirterek, yıkılan binanın bölgenin en önemli sivil mimarlık örneklerinden biri olduğunu söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Eylül 2005 Perşembe 10:17:03
Güncelleme :4 Ekim 2006 Çarşamba 11:46:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?