14
Haziran
2024
Cuma
EKONOMİ

Patatesci zor durumda

Türkiye'nin en önemli patates üretim merkezlerinden biri olan Derinkuyu ilçesi ve Kaymaklı beldesinde, patates siğili hastalığı ile birlikte patates ekiminin yasaklanması üreticileri zora soktu.

Kaymaklı Belediye Başkanı Abdullah Çekiç, 6 bin nüfuslu beldelerinde vatandaşların yüzde 80'e yakın bir bölümünün patates üretimi ile geçimini sağladığını belirterek, üretiminin yasaklanmasının ardından patates üreticilerinin zor günler geçirdiğini söyledi.

Kaymaklı kasabasında 65 bin dekar sulanabilir tarım arazisi bulunduğunu ve geçtiğimiz yıla kadar bu arazilerde yılda 180 bin ton civarında patates üretimi yapıldığını ifade eden Çekiç, "Şu anda geçtiğimiz yıl ortaya çıkan patates siğili hastalığı nedeniyle bu tarım arazilerine patates ekimi yapamıyoruz. 
Kasabamızda patates üretimi yapan 400 aile var fakat bunların elde ettikleri gelir ve işgücünden kasaba halkının tamamı geçimini sağlıyor. Patates ekimi yasağının ardından Kaymaklı halkı büyük bir sıkıntı ve psikolojik daralma içinde bir çıkış arıyor. Gerçekten üretici karanlık günler geçiriyor" dedi.

Tarım Bakanlığı tarafından bölgede patates ekiminin yasaklanması sonrasında patates üreticilerine alternatif ürün yetiştirilmesi konusunda yeterli önderliği yapamadığını kaydeden Kaymaklı Belediye Başkanı Abdullah Çekiç, üreticilerin bu konuda destek beklediklerini ifade etti. 
Çekiç, "Bölgemizde patatesten sonra üretim için çok alternatif var. Bu bölge tarım bölgesi ve 65 bin dekar sulanabilir arazisi bulunmakta. Bunun değerlendirilmesi için bilgi sahibi insanların çiftçilere yön vermesi liderlik yapması gerek. Bizler çeşitli arayışlara girdik ne yapabiliriz diye ama henüz hiçbirinde patateste bulduğumuz ekonomik canlılığı bulamadık" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 1 Eylül 2005 Perşembe 12:09:47
Güncelleme :29 Nisan 2006 Cumartesi 22:48:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?