22
Mayıs
2024
Çarşamba
ÜRGÜP - NEVŞEHİR

Fikret Mualla resimlerle anıldı

Türkiye'nin ve Avrupa'nın tanınmış ressamlarından Fikret Mualla, ölümünün 40. yıldönümünde açılan sergi ile anıldı. Sergide Mualla'nın resimlerinin yanı sıra Türk ve Avrupalı ressamların eserleri yer aldı.

 
"Fikret Mualla'ya Saygı" adlı sergi Süleyman Üstünel tarafından Ürgüp Hadosan Halı Mağazası'nda açıldı. Fransa'da matematik profesörü olarak eğitim vermesinin yanı sıra koleksiyonerlik de yapan Süleyman Üstünel, Fikret Mualla'nın resimlerini 30 yıl önce toplamaya başladığını ve sanatçının ölümünün 40. yılı anısına bu sergiyi Avrupa'nın ardından Türkiye'de de açmaya karar verdiğini belirtti.

 
Sergide Türk ve Avrupalı ressamların eserlerinin bulunduğunu belirten koleksiyoner Üstünel, serginin önümüzdeki günlerde İzmir, Bursa ve İstanbul'da da sanatseverler ile buluşturulacağını kaydetti. Üstünel, Fikret Mualla'nın Türk resminde kendisine özgü bir tarzı olan ender ressamlarımızdan biri olduğunu belirterek, "Bu sergi için 20 Türk, 20 Avrupalı ressamdan, sanatçının en sevdiği konulardan bir eser üretmelerini istedik. Bu eserlerle birlikte Fikret Mualla'nın onlara ilham veren eserleri birlikte sergileniyor. Sergide ayrıca Türkiye'den 4 fotoğrafçı Ara Güler, Gökşin Sipahioğlu, Mehmet Ömür, Serhan Sözmen gibi sanatçıların da resimleri yer alıyor. Fikret Mualla'nın buradaki resimleri kitaplarda fotoğrafları yer almış eserlerdir. İlk sergiyi Paris'te Champs-Elysees Belediyesi'nin bünyesinde gerçekleştirdik. Arkasından İstanbul'da Atatürk Kültür Merkezi'nde ve Ankara'daki Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde sergiledik. Şimdi ise Ürgüp'te Hadosan Halı Mağazası Kültür ve Sanat Sergi Salonu'nda sergiliyoruz. Resimler daha sonra İzmir Konak Belediyesi'nde, Bursa'da, en son olarak da İstanbul'da sergilenecek. Bu sergiyi Ürgüp'te sergilememizdeki başlıca nedeni, yakın arkadaşım ve Hadosan Halı Mağazası'nın sahibi Fehmi Yazıcıoğlu'nun bu sergiye ev sahipliği yapmayı teklif ederek, sponsorluğu üstlenmesidir" dedi.

 
Ürgüp Belediye eski Başkanı ve CHP Nevşehir milletvekili adayı Bekir Ödemiş de Ürgüp ilçesinin Anadolu'nun en önemli kültür ve sanat merkezlerinden biri olduğunu ifade ederek, Türkiye için son derece büyük öneme sahip olan Fikret Mualla gibi sanatçıların Anadolu insanı tarafından da hiçbir zaman unutulmayacağını ifade etti. Ödemiş, "Bir ulusu ulus yapan o ulusun var ettiği kültürel değerleridir. O kültürel değerleri ne kadar yaşatır ve topluma mal edersek o toplumdaki ulus bilincini de o kadar geliştiririz. Hepimizin bugün üzerinde daha önemle durduğu, Ulu Önder Atatürk'ün kurduğu, varlığımızın esası olan, bugün şu bahçede böylesine bir sanat projesiyle buluşmamızın esası olan çağdaş cumhuriyetimizin yaşaması için de ben bunu ayrıca önemsiyorum. Bazı şeylerden fedakarlık edeceğiz ama sanatsal ve kültürel projelere mutlaka yer vermemiz gerekir" diye konuştu.

 
Konuşmaların ardından serginin açılışı gerçekleşti. Açlışı; Süleyman Üstünel ve eşi sergi küratörü Jaqueline Üstünel, Ürgüp Belediye Başkanı Kasım Uğur ve CHP Nevşehir milletvekili adayı Bekir Ödemiş yaptı. Fikret Mualla sergisini gezenler arasında Nevşehir Vali Yardımcısı Hüseyin Ergi, Ürgüp İlçe Kaymakamı Recep Soytürk, Ürgüp İlçe Garnizon Komutanı Jan. Binbaşı Salim Yıldırım ve çok sayıda sanatsever vardı. Serginin, temmuz ayı sonuna kadar açık kalacağı bildirildi.

iha
Yayın Tarihi : 11 Haziran 2007 Pazartesi 12:25:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mehtap GÜL IP: 88.254.68.xxx Tarih : 13.06.2007 11:51:58
böyle kültürel etkinliklerin olmasi çok güzell elimden geldiğince takip etmeye çalışıyorum başarılar diliyorum. devamının gelmesini temenni ediyorum .tesekürler :)